Barcelona

Amnistia Internacional exigeix més formació dels metges per detectar maltractaments a les dones

Amnistia Internacional ha presentat la campanya "Cal actuar a temps", que vol posar en relleu el dèficit en atenció a les víctimes en l'àmbit sanitari espanyol. La presentació de la campanya s'ha fet amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que se celebra aquest dissabte. Paral·lelament, un centenar de persones s'han concentrat davant dels jutjats de Girona convocades per Comissions Obreres per mostrar el seu rebuig a la violència contra les dones. Els concentrats han llegit fragments de llibres i també poemes que parlen d'aquesta problemàtica.

Actualitzat

Amnistia assegura que la violència contra les dones no s'aborda com un tema de salut pública, i ha exigit al Ministeri de Sanitat que destini més recursos a la formació de professionals dels centres d'atenció primària perquè tinguin major capacitat per detectar casos de violència domèstica i ajudar les víctimes.

Segons Amnistia, després de gairebé dos anys d'entrada en vigor de la llei integral contra la violència de gènere, no s'ha impulsat cap mesura per millorar la detecció de casos de maltractaments en centres d'atenció primària, ni s'ha format correctament el personal sanitari.

L'ONG ha indicat que només el 5% de les dones van a denunciar el seu agressor, però, en canvi, gairebé la totalitat d'elles assisteixen al metge de capçalera durant els mesos posteriors a l'agressió, per la qual cosa aquests facultatius resulten "imprescindibles" per poder detectar casos i ajudar les dones.

En la presentació de la campanya, la doctora Pilar Babi ha explicat que els estudis de camp elaborats en sales d'espera d'alguns ambulatoris de tot Espanya indiquen que al voltant del 30 per cent de les dones que assisteixen als centres han estat víctimes de la violència domèstica.

El problema, ha afegit, és que aquestes dones "mai no vénen a la consulta per l'agressió en si, sinó per altres molèsties, com problemes mentals, addiccions a l'alcohol o migranyes", a partir dels quals es pot deduir si són víctimes de violència "sempre que els facultatius tinguin una bona formació en detecció d'aquests casos".

 

 

Anar al contingut