Entrevista amb l'activista climàtica Vanessa Nakate a la COP28 (3Cat)

Vanessa Nakate, activista climàtica d'Uganda: "Cal tallar d'arrel els combustibles fòssils"

Ecologistes i activistes de diferents organitzacions internacionals clamen a la COP28 per la fi dels combustibles fòssils

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

Vanessa Nakate, activista climàtica d'Uganda, ha reclamat als líders polítics que treballin per a la fi dels combustibles fòssils. En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, ha explicat com es viu l'emergència climàtica a l'Àfrica i el que espera de la COP28.

L'energia ha estat un dels temes de l'agenda d'aquest dimarts a la cimera i, en aquest context, hi ha hagut diferents actes i presentacions on s'ha reclamat el final del petroli, el gas i el carbó.

Nakate ha participat en la presentació d'un informe de Greenpeace que conclou que la indústria dels combustibles fòssils causa milers de morts cada any. L'activista africana va ser fundadora del Rise up Climate Movement i la primera representant de Fridays for Future a Uganda, seguint els passos de Greta Thunberg.


Durant la conferència de premsa, ha posat el focus en les empreses de combustibles fòssils i les ha acusat de "propugnar conscientment un model de negoci immoral que té conseqüències letals, especialment per a les comunitats vulnerables del sud global". L'activista ha demanat "als governs, legisladors i tribunals que responsabilitzin aquesta indústria de les vides que posa en perill".

En declaracions a 3Cat, Nakate ha explicat que els combustibles fòssils són els causants del 27% de les emissions i que cal tallar el problema d'arrel:

"Si els líders volen ajudar la gent afectada pels problemes de la crisi climàtica, han d'eliminar l'arrel del problema, que són els combustibles fòssils. I també si volem justícia per a tots els que han perdut la vida a causa d'això."

L'activista ugandesa Vanessa Nakate, en una entrevista amb 3Cat a la COP28 (3Cat)


La crisi climàtica a l'Àfrica

L'activista ugandesa s'ha referit a la seva comunitat i també a la Banya d'Àfrica, una zona afectada especialment per la sequera, i ha relatat com hi impacta la crisi climàtica amb casos reals:

"L'any passat vaig visitar la Banya d'Àfrica, una de les parts més afectades per la sequera. Allà vaig veure un nen de sis anys a l'hospital ingressat per malnutrició greu que poc temps després vaig saber que havia mort."

Nakate reclama justícia climàtica argumentant que, "històricament, l'Àfrica és la responsable de menys del 4% dels gasos d'efecte hivernacle, però aquests desastres climàtics han afectat la manera de viure de moltes persones i han destruït moltes escoles".

"Sabem qui són els responsables de la crisi climàtica i sabem qui ha de pagar per aquesta crisi. El fons de pèrdues i danys ha de ser de bilions i no de milions. Els responsables ho han de pagar."


Què espera de la COP28

Referint-se a la cimera de Dubai, s'ha mostrat escèptica sobretot després dels documents filtrats per The Guardian, on el president de la cita posava en qüestió el que diu la ciència. I ho ha qualificat "d'inacceptable":

"Com a activista és frustrant llegir aquestes declaracions, però també fan que se'n parli més. Som aquí per guiar els líders en la direcció correcta i els hem d'exigir que posin a l'agenda les renovables."


Les petrolieres, en el punt de mira

Greenpeace ha presentat l'informe "Les emissions d'avui són les morts de demà: com les grans empreses europees de petroli i gas posen en perill la vida", on mostra com la indústria dels combustibles fòssils està contribuint a la mort de milers de persones cada any.


El document quantifica en 360.000 les morts prematures que l'activitat de nou companyies petrolieres provocarà al món abans de finals de segle. Amb aquesta dada, els ecologistes pressionen perquè la Cimera del Clima de Dubai posi data a la fi dels combustibles fòssils.

Una fita que no serà fàcil, ja que aquest dimarts un document de la coalició Kick Big Polluters Out ha publicat que hi ha 2.400 delegats que representen els lobbies de la indústria del gas i el petroli:

"Almenys 2.456 grups de pressió del sector dels combustibles fòssils han tingut accés a la cimera de la COP28 a Dubai, cosa que indica una presència sense precedents en converses crucials sobre el clima de representants d'alguns dels principals contaminadors del món."


El mateix dia que s'ha presentat el Global Carbon Budget, un informe anual de les emissions de diòxid de carboni que afirma que aquest 2023 els humans emetrem més CO₂ que l'any passat, en concret, un 1,1% més.

Clam dels ecologistes

La jornada ha estat marcada per diferents protestes amb una consigna clara, que el document final de les negociacions inclogui el compromís de totes les parts d'eliminar els combustibles fòssils.

Ja de bon matí, a l'entrada de la cimera, hi havia activistes fent discursos en aquesta línia.

Protesta contra els combustibles fòssils a la COP28 (3Cat)


A les 16 h a Dubai, ha tingut lloc la protesta principal, on ecologistes i activistes de diferents organitzacions internacionals han fet una petita caminada en una zona força allunyada de l'activitat principal de la cimera. Segons ens han explicat, és on l'organització els ha autoritzat a manifestar-se.

Activistes climàtics contra els combustibles fòssils a la COP28 (3Cat)


L'acte ha comptat amb molta presència de la premsa internacional.

Activistes climàtics contra els combustibles fòssils a la COP28 (3Cat)


S'hi han sentit discursos de diferents entitats i càntics a favor "d'una eliminació ràpida i justa dels combustibles fòssils".

Activistes climàtics contra els combustibles fòssils a la COP28 (3Cat)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut