L'obra està en perfecte estat de conservació (Reuters/Leonhard Foeger)

Reapareix envoltat de misteri un quadre de Klimt desaparegut fa 100 anys

"El retrat de Fräulein Lieser", una de les últimes obres del pintor austríac, se subhastarà a l'abril

"El retrat de Fräulein Lieser", un dels últims quadres que va fer el cèlebre pintor austríac Gustav Klimt, ha reaparegut a Viena després d'un segle perdut. La reaparició de l'obra, que pràcticament es donava per perduda, ha causat una gran sensació en el món de l'art. El quadre se subhastarà el 24 d'abril vinent.

Moltes de les dades que hi ha sobre aquesta obra, pintada l'any 1917 --tan sols un any abans de la mort de Klimt, als 56 anys-- continuen sent un misteri. Per exemple, on ha estat el quadre durant tots aquests anys o a qui pertany actualment. I sobretot, si realment va ser confiscat pel règim nazi.

De fet, fins fa ben poc temps, els especialistes només coneixien el quadre a partir d'una fotografia en blanc i negre que es va fer l'any 1925 en una exposició a Viena.

Un treballador instal·lant el quadre a la seu de la casa de subhastes Im Kinsky, a Viena (Reuters/Leonhard Foeger)

Sigui com sigui, la pintura ha reaparegut ara en una col·lecció particular vienesa i, segons la casa de subhastes Im Kinsky, encarregada de la venda, està en perfecte estat de conservació.


Possibles reclamacions dels propietaris originals

Im Kinsky destaca per la seva especialització en el tractament d'obres d'art que, com aquesta, poden ser objecte de reclamacions per part dels seus propietaris originals. En aquest cas, la venda del retrat haurà de tenir en compte, a més dels seus actuals i desconeguts propietaris, els successors legals de la família Lieser, qui va encarregar i pagar l'obra a Gustav Klimt.

Tot plegat, seguint els coneguts com a Principis de Washington, que des de l'any 1998 regulen la restitució de les obres d'art robades pels nazis després que Hitler arribés al poder l'any 1933.

Fins ara, el quadre només es coneixia a través d'una fotografia en blanc i negre (Reuters/Leonhard Foeger)

Una sensació mundial que anirà de gira

Michael Kovacek, director general d'Im Kinsky, ha qualificat la reaparició d'una obra d'art d'aquestes característiques com una "sensació mundial", tant per l'interès que desperten les obres de Klimt, com per la seva escassetat en el mercat.

Ho demostra el preu de sortida del quadre, que estaria entre els 30 i els 50 milions d'euros, tot i que des de la casa de subhastes apunten que aquesta xifra podria acabar enfilant-se fins als 80 milions d'euros.

Abans de la subhasta, el quadre viatjarà per diversos països, com Suïssa, Alemanya, el Regne Unit o Hong Kong, en una gira de presentació de la pintura a partir d'una sèrie d'exclusius esdeveniments a la recerca d'un possible comprador.

 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut