Calor extrema a la vall de la Mort, als Estats Units

El 2023 trenca tots els rècords i serà l'any més càlid mai registrat

L'Organització Mundial de Meteorologia ha presentat aquest dijous a Dubai, en el marc de la COP28, l'informe provisional sobre l'estat global del clima mundial

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

L'Organització Mundial de Meteorologia ha presentat aquest dijous a Dubai, en el marc de la COP28, l'informe provisional sobre l'estat global del clima mundial i és un degoteig de males notícies. Confirma, entre altres coses, que aquest 2023 serà l'any més càlid mai registrat.
També que la temperatura de la superfície del mar ha arribat a nivells mai assolits abans i que serà l'any amb el nivell més baix de gel marí antàrtic.

El secretari general de l'OMM, el professor Petteri Taalas, alerta que el clima extrem està destruint vides i mitjans de subsistència diàriament i subratlla la necessitat de garantir que tothom estigui protegit pels serveis d'alerta primerenca.

"Són alguna cosa més que estadístiques. Ens arrisquem a perdre la cursa per salvar les nostres glaceres i frenar la pujada del nivell del mar."

Taalas reclama que s'actuï de manera immediata: "No podem tornar al clima del segle XX, però hem d'actuar ara per limitar els riscos d'un clima cada vegada més inhòspit en aquest segle i els pròxims."

Presentació de l'informe provisional sobre l'estat global del clima mundial a la COP28 a Dubai (Marta Jerez/CCMA)

En declaracions a TV3, el professor Taalas ha explicat que "a Espanya hi ha hagut onades de calor dos anys seguits. També hi ha una greu sequera que està afectant l'agricultura i el turisme: no és molt atractiu per als turistes visitar Espanya amb temperatures de més de 40 graus."  Des de la OMM destaquen que la collita de la civada serà un 40% menor per la sequera i que a qualsevol part d'Espanya es notarà com està canviant el clima. 

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s'ha pronunciat sobre aquest informe i creu que encara hi ha esperança, però ha instat els líders a comprometre's amb mesures urgents en les negociacions de la COP28:

"Aquest any hem vist comunitats de tot el món colpejades per incendis, inundacions i temperatures abrasadores. La calor global rècord hauria de provocar calfreds a l'espina dorsal dels líders mundials."

Guterres apunta que aquest informe ens ensenya que hi ha problemes seriosos i que són els líders qui ens n'han de treure, començant per la COP28:

 

L'informe detalla com els darrers mesos s'han assolit rècords en diferents aspectes relacionats amb el canvi climàtic.
 

Gasos d'efecte hivernacle

Les concentracions observades dels tres principals gasos d'efecte hivernacle (diòxid de carboni, metà i òxid nitrós) van assolir nivells rècord el 2022, últim any de què es disposa de valors globals consolidats.

Les dades en temps real de llocs concrets mostren que els nivells dels tres gasos d'efecte hivernacle van continuar augmentant durant el 2023.

Temperatures globals

La temperatura mitjana global propera a la superfície el 2023 (fins a l'octubre) va ser al voltant d'1,4 °C per sobre de la mitjana del període 1850-1900. Basant-se en les dades d'octubre, i quan falta un mes perquè acabi l'any, l'informe conclou que és pràcticament segur que el 2023 serà l'any més càlid en els registres observacionals dels últims 174 anys.
 
Els mesos de juny, juliol, agost, setembre i octubre del 2023 van superar cadascun, en un ampli marge, el rècord anterior del mes respectiu en tots els conjunts de dades utilitzats per l'Organització Meteorològica Mundial per aquest informe climàtic.

Normalment, el juliol és el mes més càlid de l'any a escala mundial i, per tant, el juliol del 2023 es va convertir en el mes més càlid de tots els temps des que es tenen registres.

Gel marí a l'Antàrtida (Unsplash)

Temperatura de la superfície del mar

Pel que fa a les temperatures mitjanes globals de la superfície del mar, es va registrar una calor excepcional a l'Atlàntic Nord oriental, al golf de Mèxic i al Carib, així com a àmplies zones de l'oceà Austral amb onades de calor marines generalitzades.
 
El 2023, el nivell mitjà global del mar va assolir un màxim històric en el registre per satèl·lit (des del 1993), cosa que reflecteix el continu escalfament dels oceans, així com el desglaç de les glaceres i els mantells de gel. 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut