L'Ajuntament de Barcelona vol obrir el parc de la Ciutadella al mar

Conquistar l'actual platja de vies de l'estació de França és el principal repte del projecte

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona vol fer arribar el parc de la Ciutadella al mar.

Ho explica la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz:

"Avui la Ciutadella mira cap a la muntanya principalment i dona l'esquena al mar. Volem obrir la Ciutadella al mar i el que plantegem, per tant, és la necessitat d'imaginar-nos quins espais es poden obrir, de quina forma es pot fer més permeable. Quins espais hi ha més per transformar més enllà de la Ciutadella direcció mar. En aquest sentit volem parlar amb tothom."

L'estació de França, el principal escull

L'ajuntament té la vista fixada a conquistar l'actual platja de vies de l'estació de França.


Per tirar endavant el projecte serà necessari un acord amb Foment, propietari de la infraestructura, i que l'estació de França deixi de funcionar, una vella reivindicació de Barcelona.

El futur d'aquesta instal·lació ferroviària ha estat des de fa ja una trentena d'anys vinculada a l'ampliació de l'estació de Sants i de la construcció de la de la Sagrera. La transformació de les vies en espai verd haurà de comportar que els actuals trens que tenen la seva sortida i final en aquesta estació de Ciutat Vella puguin traslladar-se a les altres infraestructures de la ciutat.

Un dels interlocutors clau a l'hora de concretar el projecte serà Adif, que té l'última paraula sobre el futur del mar de vies que arrenca de l'Estació de França. Durant els pròxims mesos s'anirà donant forma a les propostes i a les estratègies per fer-les possibles, amb l'objectiu de presentar un primer esborrany ben perfilat al desembre.

Sanz ha explicat que la comissió de seguiment abordarà les actuacions que s'hauran de desenvolupar al parc de la Ciutadella. La intenció és plantejar en la propera reunió entre Ajuntament i Ministeri de Foment la cessió de la platja de vies.

"És una qüestió que es tractarà en la propera reunió. No ens consta que a curt termini Foment o Adif tinguin plans per a l'estació de França, però volem començar a treballar amb ells com plantejar que la Ciutadella arribi fins al mar."

Projectes vinculats al coneixement

La transformació urbanística de la zona vindrà acompanyada del desenvolupament de projectes vinculats al coneixement, que estaran impulsats pels agents de l'entorn.

El Zoo, el Parlament, l'Institut Verdaguer, la Pompeu Fabra, el Parc de Recerca Biomèdica i el Centri Mediterrani de Recerques Marines i Ambientals seran els agents encarregats de dotar de contingut el futur Parc de la Ciència.

El consistori compta amb edificis que porten anys desocupats, com l'Hivernacle, l'Umbracle, el Castell dels Tres Dragons i el Museu Martorell, als quals se'ls buscarà una nova funció.

Amb tot, es tracta d'un projecte a llarg termini que començaria a executar-se en el proper mandat.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut