La jutge Mercedes Alaya arribant als jutjats de Sevilla en una imatge d'arxiu
La jutge Mercedes Alaya arribant als jutjats de Sevilla en una imatge d'arxiu (EFE)
Sevilla

La jutge del cas dels EROs a Andalusia eleva a 855 milions els diners públics desviats

Mercedes Alaya afirma que els diners desviats van anar a parar a l'entorn del govern andalús i del PSOE

RedaccióActualitzat

El cas més important de presumpta corrupció a Andalusia, el dels EROs fraudulents, ha pres encara més dimensió. La jutge que porta el cas, Mercedes Alaya, ha elevat significativament la quantitat de diners públics desviats fins a 855 milions d'euros i afirma que es va fer "una autèntica subversió de l'ordenament jurídic".

Segons la magistrada, la Junta andalusa va concedir entre l'any 2000 i el 2012 ajudes laborals a empreses a través d'una fórmula que esquivava els controls. Després de tres anys d'investigació, Alaya ha elevat el cas al Suprem per l'existència de nou aforats: els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán i set exconsellers. Els acusa d'haver concebut aquest sistema i assegura que les subvencions van anar a parar a gent de l'entorn del govern andalús, dels sindicats i del PSOE.

La jutge afirma que les ajudes sociolaborals a empreses per part de la Direcció General de Treball van suposar una "aplicació il·legal dels fons públics" a través d'una partida pressupostària "inadequada". Això estava definit per "nombroses ordres i lleis que sortien del mateix Parlament andalús".

Després d'analitzar el procés d'elaboració dels pressupostos, Mercedes Alaya conclou que "és difícil pensar" que els integrants del grup de treball i de la comissió delegada no tinguessin una imatge "fidel i exacta" del contingut del programa amb el qual s'atorgaven les ajudes i el fet que les subvencions es concedien "sense fiscalització prèvia, creant un dèficit pressupostari amb un important malbaratament dels fons públics i sense cobertura pressupostària".

Anar al contingut