L'Hospitalet de Llobregat

La braquiteràpia cura el 95% dels càncers de pròstata de baix risc

Un estudi de l'Institut Català d'Oncologia constata que la tècnica permet que la supervivència sigui de les més altes del món

Actualitzat

Tots els pacients amb càncer de pròstata de baix risc a qui s'ha aplicat la braquiteràpia són vius al cap de cinc anys del tractament i només el 5% encara tenia marcadors cancerígens a la sang. Al cap de deu anys, els que havien sobreviscut al càncer eren el 97%. L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha fet el seguiment de 700 pacients amb aquesta patologia, la més freqüent en homes, tractats amb braquiteràpia i n'ha publicat les conclusions a la revista "Brachytherapy".

Fa quinze anys que l'ICO practica la braquiteràpia, una tècnica consistent a introduir una font radioactiva a dins o molt a prop del tumor. Si el càncer es detecta aviat, aquesta tècnica permet que la supervivència sigui de les més altes del món. Es tracta, concretament, de llavors radioactives i la principal dificultat és omplir tota la pròstata sense afectar els òrgans del costat, com el recte i la uretra.

La tècnica s'administra en una única sessió de dues hores i el pacient només ha d'estar ingressat una o dues nits al centre hospitalari. Aquest tractament que, com recorda la coordinadora assistencial de la Unitat de Braquiteràpia del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Cristina Gutiérrez, permet fer en dues hores l'"equivalent de venir dos mesos cada dia a radioteràpia externa o a treure la pròstata".

El càncer amb més incidència entre els homes catalans

El cap d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea, destaca que, pel que fa a aquests efectes secundaris, que són sobretot incontinència urinària i disfunció sexual, "el millor grup de tots és el dels pacients que fan un tractament de braquiteràpia". De fet, els bons resultats d'aquesta tècnica són similars als dels centres de referència europeus i nord-americans.

El càncer de pròstata és el que té més incidència entre els homes catalans. Cada any se'n diagnostiquen 5.000 casos, més que del de còlon i recte (prop de 4.000 casos) i el de pulmó (3.500). És un tipus de càncer associat a l'edat i a l'envelliment de la població, cosa que fa que la seva incidència augmenti cada any. Segons les projeccions del Pla Director d'Oncologia, l'any 2020, se'n produiran uns 6.000 casos anuals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut