Israel ignora la Haia: què està passant a Gaza després de l'ordre d'evitar un genocidi?

Des que el màxim tribunal de l'ONU va ordenar a Israel evitar un genocidi a Gaza, el seu exèrcit ha matat almenys 170 persones, n'ha ferit 300 i el penós dia a dia dels palestins continua impertorbable

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

El mateix dia que el Tribunal Internacional de la Haia ordenava a Israel que evités un genocidi, a la ciutat més important del sud de Gaza, Khan Yunis, un càmera de l'agència France Press gravava una escena il·lustrativa.

S'hi veu una multitud de civils fugint de la ciutat amb el poc que tenen i al seu darrere, a uns quants metres, apareix un imponent tanc Merkava israelià de 5 tones movent el seu canó de 120 mm a banda i banda. Dones i nens carregats amb bosses i mantes caminen penosament mentre senten l'alè i el soroll amenaçador del carro de combat al clatell.

Un tanc israelià expulsa palestins de la ciutat de Khan Yunis (AFP)

De nou, un èxode de civils que ha de marxar del seu refugi. I la majoria ja ho han hagut de fer diverses vegades. Israel ordena que marxin, diu, per la seva seguretat i perquè no quedin atrapats en els combats contra Hamas.

Per als palestins és un altre exemple de neteja ètnica i prova del genocidi que --diuen-- està fent Israel. L'exèrcit jueu, que ja té rodejat Khan Yunis --on creu que hi ha molts combatents de Hamas-- estreny el cercle i busca fer el mateix que a la ciutat de Gaza: expulsar la majoria de la població, buidar els hospitals per tenir el terreny més lliure alhora de perseguir l'enemic.

Sense lloc on anar i encara més decebuts

Però cap a on poden anar els nous desplaçats? Només cap al sud, cap a Rafah i la frontera amb Egipte, on un milió i mig de civils ja s'amunteguen en un espai de les proporcions de la ciutat de Tarragona sense pràcticament ajuda i malvivint en improvisades tendes de plàstic. Segons l'OMS, nou de cada deu habitants de Gaza només menja un cop al dia.

I els que hi arriben, o ja viuen aquí des de fa setmanes, estan molt decebuts amb el tribunal de la Haia, de qui esperaven que ordenés un alto el foc. La Hiam Hadid, mentre fa un cafè amb un foc a terra i una cafetera oxidada, es lamenta.

"Fa tres mesos que esperem un alto el foc. Cada dia moren 200 màrtirs. Per què el Tribunal Internacional dona més temps als jueus perquè ens continuïn matant i cometent aquest genocidi. Cada dia mor gent a Khan Yunis, Rafah, Nuseirat o Al-Mawasi. És molt injust".

Centenars de milers de palestins malviuen en tendes a tocar de la frontera amb Egipte (Reuters)

Una altra desplaçat, en Mahmoud Ashour, es declara no sorprès:

"Estem acostumats a la complicitat del món amb Israel i estem decebuts. No esperava que el Tribunal fes justícia, però les decisions que han anunciat aquest divendres no són bones per als palestins desplaçats de Gaza. Espero que aviat prenguin una decisió millor i es posi fi immediatament a l'agressió contra el nostre poble"


Ni les ordres de la Haia aturen Israel

Els jutges del tribunal van reconèixer implícitament que algunes de les "accions i omissions" d'Israel poden constituir genocidi. I perquè no continuï pel mateix camí, li va aplicar mesures cautelars com ordenar-li que impedeixi un genocidi (o que continuï fent-lo), que persegueixi i castigui les persones que el promouen o que permeti l'entrada de més ajuda humanitària a Gaza.

L'endemà del dictamen, però, els palestins no noten cap millora en la seva situació. L'exèrcit ocupant ha matat almenys 170 persones i n'ha ferit més de 300, aproximadament unes xifres semblants a les dels últims dies. De fet, segons la televisió Al Jazeera, Israel ha intensificat els bombardejos arreu de la Franja, ignorant de facto les ordres el tribunal.

La recepció de l'Hospital Nasser de Khan Yunis, totalment saturada i desbordada de ferits, malalts i familiars (Reuters)

Ho han comprovat a l'Hospital Nasser de Khan Yunis, el més gran de la ciutat. Unes imatges de l'agència Reuters revelen un caos descomunal, amb la recepció saturada de desenes de persones i malalts, crits, laments, corredisses...

Al centre hi falta absolutament de tot, des de metges fins a material, medicaments o simplement llits. Impossible atendre mínimament ni els ferits de guerra ni els malalts, segons explica el doctor Muhammad Harara: "Tenim menys del 10% del personal hospitalari d'abans de la guerra. La majoria de les persones ferides que acudeixen a l'hospital són desplaçades d'escoles de l'ONU i de refugis. L'equip mèdic a l'hospital és gairebé inexistent. Les coses més senzilles, com els analgèsics i les eines d'anestèsia, no estan disponibles".

"Estem fent tot el possible per atendre els pacients que arriben. No podem tenir-ne cura com fèiem abans, simplement intentem mantenir-los vius".

Per tant, el dictamen de la Haia no ha tingut encara cap efecte sobre la penosa situació de dos milions de civils a Gaza i, malgrat que suggereix que pot haver-hi un genocidi en marxa, els països occidentals tampoc han posat el crit al cel i no sembla que matisin més el seu suport a Israel.

Càstig occidental contra l'agència de l'ONU per als refugiats palestins

De fet, han fet una altra demostració d'aquest alineament i diverses capitals han anunciat que suspenen el finançament a l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins, (UNRWA). Ahir van ser els Estats Units; avui, Itàlia, el Canadà, el Regne Unit, Austràlia i Finlàndia han anunciat que deixen de finançar-la.

Ho justifiquen perquè s'ha sabut que 12 treballadors, d'un total de 30.000, haurien participat en l'atac de Hamas del 7 d'octubre. L'ONU ha rescindit els contractes amb els sospitosos i ha anunciat una investigació urgent, però suplica a Occident que no abandoni l'únic gran organisme humanitari que assisteix Gaza.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaONUGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut