El govern espanyol redueix el nombre de policies desplaçats a Catalunya

Ho atribueixen a l'aplicació del 155 i a la necessitat de destinar efectius per fer front a la crisi migratòria de Múrcia, però els que estan de permís tornaran pel 21D

Actualitzat

El delegat del govern espanyol Enric Millo reconeix la reducció de guàrdies civils i policies nacionals desplaçats a Catalunya en el marc de l'operació Copèrnic, i ho atribueix a la "restauració progressiva de la normalitat" que s'ha aconseguit amb l'aplicació del 155, que fins ara no ha causat protestes violentes ni situacions d'inseguretat. Millo afegeix que el desplegament es mantindrà "fins que finalitzi el procés".

 

"A partir de l'aplicació de l'article 155 i de la restauració de la normalitat i la legalitat, a poc a poc s'ha anat reduint aquesta dotació que encara amb una mesura important, es manté fins que finalitzi tot aquest procés. El que no hem donat són xifres concretes."

 

Interior no ha donat xifres perquè, segons ha reiterat el ministre Juan Ignacio Zoido, no ho permet la Llei de Secrets Oficials.

 

Més de 700 efectius de permís

 

El dispositiu desplegat a Catalunya pel referèndum de l'1 d'octubre ha estat format per 6.903 agents, 2.929 de la policia espanyola i 3.164 de la Guàrdia Civil, i actualment ha passat a ser d'uns 3.000 efectius.

Segons fonts de l'agència EFE, de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional uns 15 grups de 45 agents cada un, que fa un total de prop de 700 efectius haurien marxat de Catalunya. Haurien quedat 25 grups d'antiavalots, uns 1.125 policies, tot i que les mateixes fonts indiquen que la xifra pot variar segons els relleus.

En qualsevol cas, a banda dels permisos que, segons la mateixa font, solen ser de 15 dies, tenint en compte que hi ha agents que han estat més de 50 dies sense relleu, el total dels antiavalots de la Policia Nacional s'haurien reduït en uns 400 agents des que es va iniciar l'operació Copèrnic.

 

A Catalunya també hi ha desplegats unitats de prevenció i reacció (UPR), agents d'informació, policia judicial i d'altres especialitats.

Pel que fa la Guàrdia Civil, els efectius també s'han reduït per la concessió de permisos. De tota manera, els dos cossos intensificaran la seva presència a mesura que s'acostin les eleccions del 21 de desembre i es preveu que molts agents passin el Nadal fora de casa.

 

 

Fer front a la crisi migratòria

Una altra causa per a la reducció dels efectius policials desplaçats a Catalunya és la crisi migratòria que ha obligat a reforçar les fronteres de Ceuta i Melilla i els centres d'internament d'estrangers que aquests últims dies han arribat a les costes andaluses i de Múrcia, així com la presó d'Archidona, a Màlaga, que s'utilitza per allotjar el gran nombre d'immigrants.

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàReferèndum 1-OEleccions 21D
Anar al contingut