El 2023 els humans emetrem encara més CO₂ que el 2022: 40.900 milions de tones

És un 1,1% més que l'any passat, segons càlculs i projeccions del Global Carbon Project, cosa que ens allunya una mica més de l'objectiu d'1,5 °C

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest 2023 els humans emetrem més CO₂ que l'any passat, en concret, 1,1% més, segons els càlculs i les projeccions de l'organització científica Global Carbon Project, el GCP.

Això suposarà 36.800 milions de tones d'aquest gas d'efecte hivernacle més, que sumats als que s'emetran pels canvis en els usos del sòl, pujaran a 40.900 milions de tones.

Es confirma, doncs, que la baixada d'emissions pels confinaments de la pandèmia ja és història, i que s'han recuperat i superat els nivells d'abans del 2020.

Així, lluny de disminuir, el principal gas que causa l'escalfament planetari continua augmentant a l'atmosfera, malgrat que hi ha zones del món que n'estan emetent menys.

Baixen la UE i els EUA, però pugen molt l'Índia i la Xina

En concret, han calculat que la Unió Europea el 2023 emetrà un 7,4% menys de CO₂ i els Estats Units un 3% menys, però la Xina n'emetrà un 4% més i l'Índia un 8% més.

Segons Pierre Friedlingstein, membre de l'Institut de Sistemes Globals d'Exeter i director de l'estudi, la principal conclusió és que l'objectiu de limitar l'escalfament a 1,5 °C s'allunya:

"Els impactes del canvi climàtic són evidents al nostre voltant, però l'acció per reduir les emissions de carboni dels combustibles fòssils segueix sent dolorosament lenta."

Segons els càlculs del GCP, per aconseguir un escalfament d'1,5 °C, caldria que les emissions equivalguessin a zero abans del 2040, és a dir, d'aquí uns 15 anys.

Encara és factible l'objectiu dels 2 °C el 2100

Ara mateix sembla una quimera baixar-les dels més de 40.000 milions de tones a zero tones en aquest període, però el GCP calcula que si això passés el 2080, l'augment seria d'uns 2 °C.

En aquest sentit, Friedlingstein ha urgit els negociadors de la COP28 que se celebra ara a Dubai a treballar intensament per almenys aconseguir aquest objectiu:

"Ara sembla inevitable que superarem l'objectiu d'1,5 ºC de l'Acord de París, i els líders reunits a la COP28 hauran d'acordar retallades ràpides de les emissions de combustibles fòssils fins i tot per mantenir viu l'objectiu de 2 ºC."

Més carbó, petroli, gas i incendis

L'estudi del GCP preveu que el 2023 augmentin les emissions provinents dels tres principals combustibles fòssils respecte al 2022: un 1,1% el carbó, un 1,5% el petroli, i un 0,5% el gas.

També haurà augmentat el CO₂ provinent d'incendis forestals, principalment pels que hi ha hagut al Canadà, on han estat entre sis i vuit vegades més grans que els que hi ha en un any "normal".

Dos incendis al departament francès de la Gironda han cremat més de 10.000 hectàrees des de dimarts
Els incendis del 2023 superaran els del 2022 i, per tant, emetran molt més CO₂ (Reuters)

Pel que fa a les tecnologies de captura de CO₂, que per als optimistes seran la solució a l'escalfament global, aquest 2023 hauran capturat 0,01 milions de tones, menys d'una milionèsima part de les emeses.

Corinne Le Quéré, de la Universitat d'East Anglia i també autora de la recerca, ha insistit que els esforços actuals "no són prou profunds ni generalitzats":

"Tots els països han de descarbonitzar les seves economies més ràpidament del que ho estan fent ara per evitar els pitjors impactes del canvi climàtic."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut