Barcelona

El frau fiscal a Catalunya gairebé arriba al 25% del PIB, segons el coordinador del sindicat de tècnics d'Hisenda

La comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal i el "cas Pujol" ha arrencat aquest dilluns al Parlament amb la compareixença del coordinador del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda a Catalunya, Miguel Ángel Mayo

RedaccióActualitzat

El tècnic d'Hisenda i coordinador del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA) a Catalunya, Miguel Ángel Mayo, ha apuntat que el frau fiscal representa pràcticament el 25% del PIB català. A més, ha assegurat que, si hi ha "voluntat", es pot eradicar, tot i que ha reconegut que "tot falla en cascada".

L'especialista d'Hisenda ha citat un estudi fet en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) que xifra el frau i l'evasió fiscal a Catalunya entre 16.000 i 18.000 milions d'euros anuals, és a dir, el 24,6% del PIB català. "Un de cada quatre euros escapa al control fiscal", ha alertat Mayo, que ha destacat el cost que té per a l'obtenció d'inversions la "imatge exterior" negativa que es projecte a causa de la corrupció política.

El 72%, grans patrimonis i corporacions

Mayo, que opina que amb "voluntat de delimitar i sancionar" és "possible" lluitar contra l'evasió i la corrupció. Tanmateix, no ha concretat mesures concretes per afrontar aquesta problemàtica; sí que ha dit que no es tracta de "controlar" les institucions, sinó que siguin aquestes les que "vetllin" pels interessos públics davant d'un frau fiscal que, en el 72% dels casos, ha dit que "el cometen els grans patrimonis i corporacions" empresarials.

En aquest sentit, ha criticat la "miopia" de l'Agència Tributària, que destina el 80% dels efectius a investigar els petits contribuents. Mayo considera que l'agència actua de manera "autocomplaent" perquè es conforma a obtenir uns 8.000 milions d'euros com a resultat de la lluita contra el frau, una quantitat "molt inferior al frau estimat".

Entre els indicadors del volum del frau ha esmentat l'excessiva tinença de bitllets de 500 euros: "Espanya és el país de la UE amb un volum més gran, i això és un gran indicador, perquè equivaldria a dir que cada ciutadà té sempre dos bitllets de 500 a la cartera i, com que la majoria no els tenim, algú els deu tenir", ha afirmat.

La comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal i el "cas Pujol" ha arrencat aquest dilluns al Parlament amb la primera de les compareixences. Mayo ha intervingut en qualitat d'expert en la matèria, el mateix dia que CiU i PSC han obert la porta que donin explicacions 22 persones més relacionades en trames com la del "cas Palau" o el "cas Pretòria".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut