Futbol

Per què s'allarga tant la resolució del TAD del cas Rubiales

Una disposició transitòria impedeix al Tribunal Administratiu de l'Esport aplicar la llei de l'esport que es va aprovar el 2022. Els juristes del TAD han de recórrer a la del 1990, en què la infracció dels gestos a la llotja no està tipificada com a greu

Miquel Iceta i Víctor Francos fa dies que demanen celeritat al Tribunal Administratiu de l'Esport per resoldre la denúncia del Consell Superior d'Esports (CSD) sobre el comportament del president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, en la final del Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda. Aparentment, el cas podria semblar senzill, però el TAD s'ha trobat amb circumstàncies que estan dificultant la presa de decisions.

Qui forma el TAD?

El TAD està format per set persones, totes llicenciades en Dret, que no es dediquen en exclusivitat a aquest organisme. Es tracta de quatre homes i tres dones, que tenen un prestigi destacat. Els membres del Tribunal els designa el CSD, que només en proposa quatre. La resta són proposats per les diferents federacions esportives espanyoles. Entre les seves professions hi ha advocats de l'Estat, lletrats del Consell d'Estat o professors d'universitat. No poden formar part del Tribunal Administratiu de l'Esport per un període superior a sis anys.

Els membres actuals són:

President: Francisco de Miguel Pajuelo (lletrat de la Seguretat Social)

Secretari: Guillermo de Blas Bados (advocat de l'Estat)

Vocal: Eva Fernández, advocada de l'Estat

Vocal: Pilar Juárez, professora de la Universitat Carlos III

Vocal: Alfonso Ramos de Molins, advocat de l'Estat

Vocal: Marina Adela Porta Serrano, advocada de l'Estat

Vocal: Jaime Caravaca, advocat de l'Estat

De què s'acusa Luis Rubiales?

El Consell Superior d'Esports va denunciar Rubiales per dues possibles infraccions de la llei de l'esport: abús d'autoritat i deteriorament del decòrum esportiu en actes públics, pel petó forçat a la jugadora Jenni Hermoso i pels gestos a la llotja, tocant-se els genitals, respectivament.

Per què s'allarga tant la resolució?

El TAD ha d'estudiar la documentació i ha de motivar i fonamentar les seves resolucions. En l'actual cas, els juristes del tribunal s'han trobat que la nova llei de l'esport que es va aprovar el 2022 encara no ha estat desenvolupada amb un reglament (reial decret). En el seu lloc hi ha una disposició transitòria, que diu que mentre no hi hagi un desenvolupament reglamentari de la llei, els expedients sancionadors s'han de regular per la llei anterior.

En la llei de l'esport del 1990, els abusos d'autoritat estan qualificats d'infracció molt greu, però, en canvi, els actes públics en contra del decòrum esportiu estan qualificats, només, d'infracció greu. I aquesta diferència afecta en el tipus de sanció i l'evolució del procediment.

Si es tractés d'una infracció molt greu, el CSD podria suspendre cautelarment Luis Rubiales, sine die, mentre el TAD resol el cas i decideix si l'inhabilita entre dos i quinze anys. Si es tractés, en canvi, d'una infracció (només) greu, la inhabilitació només podria allargar-se fins als dos anys, i no hi hauria motiu per demanar una suspensió cautelar per a Rubiales, en les seves funcions de president de l'RFEF.

I ara, què?

L'actual suspensió que li va imposar la FIFA només es pot allargar durant 90 dies. En aquest temps, Luis Rubiales no podrà exercir el seu càrrec ni podrà utilitzar els telèfons, tauletes o ordinadors corporatius. També deixarà de rebre la part proporcional dels 675.761 anuals que li paga la Federació Espanyola, en concepte de remuneració econòmica.

Passat aquest termini de tres mesos, si no s'ha pogut demanar la suspensió cautelar i tampoc hi ha hagut una decisió definitiva per part del TAD, Luis Rubiales podrà a tornar a exercir com a president de l'RFEF.

ARXIVAT A:
Luis Rubiales
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut