Arbre escapçat a prop d'Horta de Sant Joan

Un tornado, i no un esclafit, va provocar els danys a Horta de Sant Joan el dia 11

Alberto AlcántaraActualitzat

El divendres 11 de novembre, un fenomen de temps violent va provocar destrosses a Horta de Sant Joan. L'estudi de camp fet pel Servei Meteorològic de Catalunya ha determinat que va ser un tornado, i no un esclafit, el responsable dels danys materials.
 

Treball de camp

Quan succeeix un episodi d'aquest tipus, s'ha de fer una estimació sobre el terreny, sobre la base dels danys generats, especialment quant no hi ha un registre visual directe, com una fotografia o un vídeo.

En el treball de camp, fet el 14 de desembre, es va identificar una zona afectada de 5,9 km de llargada i una amplada màxima de 150 m. Els primers danys observats corresponien al municipi d'Arenys de Lledó, a la comarca del Matarranya.

Recorregut estimat del tornado (Meteocat)

En aquesta zona es van localitzar diversos arbres tombats, la majoria en direcció est, i alguns altres escapçats. El vent va fer caure desenes de pins situats a tocar del riu d'Algars. També es va observar que el sòl estava molt humit a causa de les pluges de les darreres setmanes al massís del Port, i això va fer els arbres més vulnerables davant la força del vent.

 

Als voltants d'Horta de Sant Joan i en el mateix nucli urbà, al sud i a l'oest, es van detectar algunes edificacions amb danys en teulades, murs de tancament i antenes de televisió. Els danys observats s'estenien fins a la zona de les Capçades.

 

La majoria d'arbres presentaven una direcció de caiguda cap a l'est, és a dir, cap al centre de la traça de danys. Aquest patró de danys és compatible amb el pas d'un tornado, i no amb el d'un esclafit, que hauria de ser divergent. A partir dels danys s'ha estimat que el tornado va ser d'intensitat EF1 (138 a 178 km/h), segons l'escala de Fujita millorada, que va d'EF0 a EF5.

Finalment, a partir de les imatges de radar i d'acord amb el testimoni de diverses persones que van veure el fenomen, el tornado hauria durat 4 minuts, des de les 17.43  fins a les 17.47.

(Meteocat )

Podeu trobar tota la informació sobre aquest treball de camp i un estudi detallat de les condicions meteorològiques que van provocar el tornado en aquest enllaç:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut