Tempestes al Ripollès des de la Vall d'en Bas (Ramon Calvet)
Tempestes al Ripollès des de la Vall d'en Bas (Ramon Calvet)

Què són els núvols de tarda i per què plou cada tarda al Pirineu?

Néstor GómezActualitzat

Quan arriba el bon temps i la calor al Pirineu, cal aprofitar els matins, les hores tranquil·les del dia. A les tardes, amb relativa facilitat creixen núvols amenaçadors que poden descarregar ruixats. Tota la planificació de visites o d'excursions a les comarques del Pirineu estan condicionades a l'aparició d'aquests núvols de tarda que poden ser amenaçadors. Cosa diferent són els ruixats associats als sistemes frontals que es donen a qualsevol hora del dia.

Com es formen els núvols de tarda o d'evolució i per què plou a les tardes al Pirineu?

Els núvols de tarda són els que creixen cap al migdia a les zones de muntanya després d'un matí serè i càlid. El sol de bon matí escalfa les valls i les planes, la calor s'accentua cap al migdia i l'aire càlid, més lleuger, es desplaça cap als cims. Al migdia, a mesura que la massa d'aire agafa alçada es refreda, més amunt dels cims condensa i forma els primers núvols de tipus cúmulus.

Si les condicions de l'atmosfera són de total estabilitat, el núvol no creixerà i quedarà com a cúmul de bon temps típic de qualsevol zona de muntanya, el podem trobar tant al Pirineu com a les muntanyes del prelitoral. En el cas del Pirineu, els grans vessants de les muntanyes ajuden a empènyer l'aire càlid amunt, com si fos rampa, fins a assolir l'alçada on condensa la humitat i crea el núvol.

Si a les capes mitjanes de l'atmosfera hi ha una mica d'aire fred, a uns 5.500 metres, el contrast de temperatura entre aquest aire fred i l'aire càlid que puja de les valls dispara la formació de grans nuvolades i desemboca en ruixats i tempestes. A més contrasts de temperatura, entre l'aire de les capes mitjanes de l'atmosfera i l'aire que puja des de les valls, les tempestes seran més fortes i més severes.

El Pirineu és la zona del país on apareixen més ruixats de tarda per dues raons: orogràfica i geogràfica. L'orografia del Pirineu, amb grans cims i valls, crea vents de muntanya molt actius que faciliten l'aparició dels núvols. La segona raó és geogràfica, qualsevol petita entrada o bossa d'aire fred prové del nord i el Pirineu és el primer lloc del país en rebre la seva influència.

 

 

 

 

Anar al contingut