Les inundacions deixen més de mig miler de morts a Nigèria

Les inundacions són el resultat de la temporada de pluges però també de la gestió d'embassaments.

Alberto Alcántara

Les inundacions en almenys 27 dels 36 estats de Nigèria han causat la mort de més de 500 persones. Hi ha gairebé un milió i mig d'afectats i unes 90.000 parcialment o totalment destruïdes. Manca subministrament d'aliments i combustible, segons han informat els ministeris d'Afers Humanitaris i de Gestió de Desastres.

Un dels estats afectats és Kogi, al centre-nord de Nigèria. La capital de l'estat, Lokoja, que és a la confluència dels rius Níger i Benue, fa dues setmanes que està nundada.


A l'estat d' Anambra, les inundacions han obligat a evacuar més de 600.000 persones. El 7 d'octubre, un vaixell va bolcar i va provocar la mort d'una vuitantena de persones que intentaven escapar-se de la crescuda de les aigües.


Cap al nord-est del país hi ha brots de còlera a causa de les aigües contaminades. Segons els mitjans locals, són les pitjors inundacions des de l'any 2012.

Temporada de pluges i gestió d'embassaments

Les autoritats nigerianes han comunicat que les inundacions han estat causades per una temporada de pluges més intensa del que és habitual des de principis d'estiu i s'han intensificat després dels alliberaments d'aigua de la presa de Lagdo, al Camerun.

Comparativa del riu Níger el 12 de juny i el 2 d'octubre)(Operational Land Imager-2 (OLI-2) / Landsat 9 )

La companyia elèctrica camerunesa Eneo va avisar el mes passat que alliberaria aigua de la presa al setembre i a l'octubre després que el seu embassament va arribar al 91% de capacitat.

 

 

Aquest fet es repeteix amb més o menys intensitat des de l'any 1982, quan el govern del Camerun va acabar la construcció de la presa. Quan es va projectar, els governs del Camerun i Nigèria van acordar construir dues preses, de manera que, quan s'alliberés aigua de la presa del Camerun, la presa nigeriana faria de barrera de contenció.

La presa nigeriana de Dasin Hausa havia de generar 300 megawatts d'electricitat i regar unes 150.000 hectàrees de terra als estats d'Adamawa, Taraba i Benue, però no es va construir mai.

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut