Mar plana sobre les illes Medes (Josep Pascual)

Catalunya registra l'aigua del mar més càlida en gairebé 50 anys a principis de juny

L'Estartit, punt de referència històrica en mesures de l'aigua del mar, registra un rècord en la temperatura en superar els 21 ºC

Néstor GómezActualitzat

De ben segur que si heu anat a la platja i us heu ficat al mar us ha sobtat trobar l'aigua tan calenta per trobar-nos als primers dies de juny. La veritat és que aquella sensació de fredor que encongeix la panxa o costa de respirar, típica dels primers banys de juny ha quedat en el passat.

La temperatura del mar, que es mesura mar endins, és de 21.5 ºC a l'Estartit, 21.1 ºC a Barcelona, 23.5 ºC a Tarragona i de 22.3 ºC davant el delta de l'Ebre.

El mar més càlid en 49 anys. Els 21.5 ºC de temperatura de l'aigua registrats a l'Estartit ahir és més alta a principis de juny des del 1974, inici de les dades; i supera la mitjana climàtica d'aquesta època de l'any en més de 3 graus. Uns valors corresponents a la primera setmana de juliol, segons dades facilitades per l'observador Josep Pascual. L'anterior rècord data del 2 de juny de 2020 amb 20.57 ºC.

 

Aquestes són les temperatures de referència del mar, però disten molt de la temperatura de l'aigua de mar a tocar de la platja, a la zona de bany, que al tenir menor fondària, s'escalfa amb més rapidesa i els primers pams d'aigua poden supera clarament els 25 ºC.

Aigua càlida del mar a Llafranc (Margarida Bonet)

El temps tan estable dels darrers dies i les temperatures tan elevades que tenim i que arrosseguem des de fa setmanes han afavorit aquest augment de la temperatura de l'aigua del mar. Aquí teniu la gràfica de temperatura del mar a l'Estartit durant el 2022 en comparació amb la mitjana setmanal. Podeu observar com gairebé tot l'any tenim l'aigua del mar per sobre del que és normal.

El mar Mediterrani s'escalfa

Cada dècada que passa la temperatura del Mediterrani és més alta i anirà a més durant les properes dècades. De fet, si aturéssim de cop l'escalfament del planeta, la temperatura del mar continuaria pujant per efecte de la gran capacitat d'absorbir la calor. El Mediterrani és la nostra olla plena d'aigua a la qual hem encès el foc i comença a agafar temperatura. Si bé la temperatura mitjana del 1974 al 1983 era de 16.5 ºC, en els darrers deu anys ja és de 17.6 ºC, un ascens de les temperatures que tindrà continuïtat durant les properes dècades.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut