El test pemet ajustar el tractament en un dels càncers de mama més agressius (Flick)

Un test de càncer de mama creat a Catalunya, un dels invents de l'any de la revista Time

És el primer test genètic per a un dels càncers de mama més agressius i es troba entre les 200 innovacions destacades pel setmanari nord-americà

El primer test genètic per adaptar el tractament a les pacients amb un dels càncers de mama més freqüents, creat i desenvolupat a Catalunya, és una de les 200 millors invencions de l'any, segons la llista de la revista nord-americana Time.

El test, anomenat HER2DX, el van crear investigadors de l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron, i per desenvolupar-lo i aplicar-lo es va fundar a Barcelona l'empresa Reveal Genomics.

El test permet adaptar de forma més precisa el tractament a les pacients amb el càncer de mama HER2+, un dels més agressius, que afecta cada any un miler de dones a Catalunya i més de 450.000 a tot el món. En molts casos s'aplica un tractament massa fort o massa lleu, i amb el test es pot personalitzar al nivell adient.

En el seu compte de Twitter, l'empresa va mostrar la seva alegria per la inclusió a la llista:


El cofundador i director científic de Reveal Genomics, Aleix Prat, ha destacat la importància del test:

"Abans del test HER2DX®, ens faltava una eina per ajudar doctors i pacients a prendre decisions terapèutiques crucials. Com a resultat, moltes pacients rebien un tractament per sobre o per sota de l'adequat."

Per la seva banda, Patricia Villagrasa, cofundadora i CEO de l'empresa, ha explicat el seu objectiu immediat: "Volem assegurar que el test HER2DX® és assequible globalment i arriba a totes les pacients amb càncer de mama HER2+".

Portada de la revista Time que anuncia els 200 millors invents del 2022
Portada de la revista Time que anuncia els 200 millors invents

Reflex d'un món que canvia ràpidament

Des de fa més de dues dècades, Time ha triat cada any les 100 noves idees i productes més impactants. Però, segons explica, "en un món que canvia ràpidament, les innovacions han crescut". Per això n'ha triat 200, a les quals ha afegit 50 mencions especials.

Per elaborar la llista, van demanar nominacions als editors i corresponsals de Time arreu del món. Expliquen que per a la tria van prestar atenció especial a camps en creixement i que a l'avaluació es van tenir en compte factors com l'originalitat, l'eficàcia, l'ambició i l'impacte.

Els invents estan classificats en 26 camps, entre els quals hi ha la intel·ligència artificial, la realitat augmentada i la realitat virtual, l'automoció, la bellesa, l'electrònica de consum, el disseny, l'alimentació, l'energia verda, l'atenció mèdica, el metavers, la cura dels fills, la robòtica, els productes socials, l'estil i el benestar.

Entre molts altres invents hi ha una mà biònica de l'empresa Esperbionics; el Mona, un dispositiu de l'empresa Clinomic per tenir cura dels pacients basat en intel·ligència artificial; el BMW IX Flow, un cotxe que pot canviar de color, de blanc a negre, passant per tonalitats de gris, a demanda de l'usuari; el bistec elaborat amb "carn d'origen vegetal" de l'empresa californiana Beyond Meat, i l'LG Tiiun, un hivernacle de la mida d'un rentaplats per conrear verdures dintre de casa.

En el sector mèdic, a part del test HER2DX, i entre altres, hi ha un dispositiu de polsera per detectar de manera precoç un ictus, desenvolupat per l'empresa Neuralert; també el Bellabeat Ivy, un producte semblant, però de disseny més atractiu i adaptat a les dones, per informar sobre el cicle menstrual i diversos paràmetres, i els holoescenaris de l'empresa GXR perquè els estudiants de medicina facin pràctiques en un entorn virtual 3D.


De la Barbie Jane Goodall al telescopi espacial

Entre els dos centenars d'invents n'hi ha alguns de curiosos, com la nova nina Barbie inspirada en la primatòloga i activista Jane Goodall.

I un altre que fa pensar si també és un producte català, perquè es diu Jordilight. És un llum portàtil petit i potent, amb múltiples usos ("el ganivet suís dels llums", diu Time), equipat amb una brúixola que es pot programar per indicar una direcció, i un sensor que detecta impactes i es posa automàticament en mode SOS. En realitat, no té a veure amb cap Jordi i probablement és un diminutiu del cognom d'un dels promotors, Amman Jordan.

Els drons de Zipline porten medecines a llocs poc accessibles (Roksenhorn / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

La divisió en sectors pot dur sorpreses. Potser pocs esperaven que a l'apartat de disseny Time distingís el telescopi espacial James Webb, que segons la revista val ben bé el temps i els 10.000 milions de dòlars esmerçats en la seva construcció i desenvolupament, perquè els seus dissenyadors han complert la promesa de construir un instrument "capaç de mirar més lluny a l'espai que cap que s'hagi construït abans".

I posats a mirar lluny, a l'apartat de transport, entre altres, destaca el Peregrine Lander, de l'empresa Astrobotic, dissenyat per transportar càrregues, de forma segura i precisa, a l'òrbita lunar o a la mateixa superfície del nostre satèl·lit.

Probablement la majoria de gent que miri la llista trobarà més útils i propers els drons de l'empresa Zipline, dissenyats per dur productes mèdics, des de vacunes a plasma sanguini, a llocs poc accessibles.

ARXIVAT A:
CàncerCiènciaTecnologia
Anar al contingut