Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Un test genètic permetrà personalitzar el tractament de càncer de mama des de la detecció

La prova és capaç de predir l'evolució del càncer i es calcula que tres de cada deu dones amb tumors HER2+ rebrien menys quimioteràpia

Arola Cumeras i BantulàActualitzat
TEMA:
Ciència

S'ha creat el primer test genòmic al món capaç de reajustar el tractament per adaptar-lo de manera encara més precisa a les pacients amb un dels càncers de mama més freqüents. L'han batejat com a HER2DX i l'han desenvolupat investigadors de l'Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron.

Els científics catalans han comptat amb la col·laboració internacional de professionals dels Estats Units i d'Itàlia.

La prova ajudarà sobretot pacients amb un tipus de càncer concret, el càncer de mama HER2+, que afecta cada any un miler de dones a Catalunya. Les que se'n podran beneficiar seran les que estiguin en els estadis més precoços de la malaltia.

Els impulsors calculen que en un 30% dels casos analitzats pel test es podran aplicar teràpies més lleus a les pacients.

A més, en tots els casos es podrà modular la intensitat dels tractaments perquè s'adaptin millor a cada malaltia i es prenguin "millors decisions i més precises". I també es podrà predir l'evolució de la malaltia.

La recerca està publicada a la revista científica The Lancet i s'ha validat amb dades d'un miler de pacients.

Aquest test genòmic, segons Aleix Prat, cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic i un dels responsables de la recerca, és una eina innovadora que prediu millor el comportament d'un tumor. A més, proporciona dades clau per ajustar el tractament de la malaltia.

 

La prova també aporta informació sobre quina és la probabilitat que el càncer pugui tornar a aparèixer en els deu anys següents.

Segons ha explicat l'Hospital Vall d'Hebron, el test arriba a predir la supervivència de les pacients i la possibilitat de respondre als tractaments farmacològics.

Un mamògraf de l'Institut Català d'Oncologia
Els impulsors calculen que en un 30% dels casos analitzats es podran aplicar teràpies més lleus (ACN / Laura Fíguls)

El test es fa en la biòpsia que ha servit prèviament per diagnosticar el càncer de mama HER2+, i analitza 27 gens del tumor i del sistema immunitari. També té en compte altres dades clíniques, com la mida del tumor i l'afectació dels ganglis.

En el moment del diagnòstic, el test també ajudarà a decidir si cal dur a terme cirurgia o un tractament amb fàrmacs. La prova divideix les pacients en grups de baix risc o alt risc a través d'una escala de puntuacions que va del 0 al 100.

Una altra de les esperances és que s'obri una via per a tractaments amb menys efectes secundaris.

Cada any, a Catalunya es diagnostiquen un miler de casos de càncer de mama HER2+. Entorn del 20% de tots els tumors mamaris són d'aquest tipus, i això els converteix en un dels més freqüents.

Es calcula que a Europa hi ha cada any més de 100.000 casos només d'aquest tipus. Això vol dir que se n'identifica un nou cas cada sis minuts.

Els impulsors del nou test han divulgat dos testimonis de pacients amb càncer de mama HER2+ precoç a qui es va fer el test i també s'han sotmès a procediments de cirurgia a l'Hospital Clínic. En un dels casos, s'ha reafirmat el risc baix malgrat la persistència del tumor:

"Després de la cirurgia, el tractament va funcionar, però no va aconseguir fer desaparèixer el tumor. Tot i això, el nou test diagnòstic va indicar que la meva malaltia era de baix risc, cosa que em tranquil·litza molt."

Un altre cas és el d'una pacient de risc alt, que explica que el test ha fet aconsellable intensificar el tractament:

"Gràcies al test es va confirmar la sospita d'alt risc i va indicar que els nivells del gen HER2 eren molt alts. Aquesta troballa ha fet que el meu equip mèdic plantegi més intensitat del que seria habitual."

 

 

ARXIVAT A:
CàncerCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut