Un nen troba un fòssil excepcional de 200 milions d'anys en una platja de Gal·les

La descoberta és una ammonita, una troballa inaudita per la seva mida i la seva qualitat

Actualitzat

Es diu Eli Morris i només té nou anys, però ha trobat un fòssil del període Juràssic, de fa més de 200 milions d'anys. Es tracta d'un ammonit d'uns trenta centímetres de diàmetre i el va trobar en una paret del penya-segat de la platja gal·lesa de Llantwit Major, a prop de Cardiff.

L'acumulació de quars sobre el fòssil el fa encara més inaudit (Glenn Morris)

L'Eli i el seu pare, Glenn Morris, són buscadors aficionats de fòssils. Acostumen a fer sortides arqueològiques a prop d'on viuen, Birhgrove, però era la primera vegada que organitzaven una sortida a Llantwit Major. "Hem tingut la sort del principiant", ha declarat el pare i ha explicat que acostumen a sortir a les zones properes a la costa.

L'Eli i el seu pare acostumen a fer sortides arqueològiques (Glenn Morris)

Realment la troballa del fòssil ha estat casual. L'Eli estava assentat a les roques de la platja quan va mirar amunt cap al penya-segat, va veure el fòssil a la paret i va exclamar: "Oh, Déu meu, això és gran!".

Una descoberta inaudita

El fòssil de l'Eli és una descoberta inaudita per la seva mida i la seva qualitat, així ho han valorat els experts. El professor de geografia física de la Universitat de Swansea, el doctor Nick Felsteat, ha subratllat que no és habitual trobar ammonites en aquesta zona.

A més, les parts fondes de l'ammonita s'han omplert de quars durant la fossilització i fa que encara sigui més bonica i més excepcional, segons el mateix professor.

Sobre la passió familiar pels fòssils, el pare ha confessat que segurament és culpa seva l'interès de l'Eli per la paleontologia. Des de jove ha tingut interès per les roques i els dinosaures i sense voler li ha acabat traspassant al seu fill. De totes maneres, el nen ja ha deixat clar el seu objectiu professional: "Vull ser futbolista."

No és habitual trobar aquest tipus de fòssils a la zona (Glenn Morris)

Les ammonites, criatures depredadores

Les ammonites, avui extingides, són cefalòpodes que vivien en mars càlids i poc profunds. Eren animals depredadors molt semblants als calamars que habitaven les closques amb forma d'espiral. Tenien la boca afilada amb forma de bec per atrapar les seves preses que acostumaven a ser peixos petits i crustacis.

Malgrat que la troballa a Gal·les és excepcional per la seva mida, algunes ammonites podien arribar a fer un metre. Per moure's ho feien llançant aigua a pressió des del seu interior amb una espècie de tub anomenat sifó.

Avui dia són un dels fòssils més abundants i, com els dinosaures, van desaparèixer fa 65 milions d'anys.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut