Fa dècades que no es localitzava cap exemplar de peix mà tacat com aquest
Fa dècades que no es localitzava cap exemplar de peix mà tacat com aquest

Troben a Tasmània un peix mà tacat que es creia extingit: "Fa anys que el busquem"

L'activitat turística, la pesca de vieires amb dragatge i una estrella de mar depredadora han fet desaparèixer aquests peixos que tenen com a característica poder "caminar" amb les aletes

Actualitzat

L'Agència Nacional de la Ciència d'Austràlia (CSIRO) està d'enhorabona. El motiu és que han trobat en una zona costanera de Tasmània, a Austràlia, un peix mà tacat (Brachionichthys hirsutus). Una espècie que fa anys que es creia extingida.

L'exemplar, d'una mida d'entre 8 i 10 centímetres, es va trobar a la costa de Primrose Sand. Malauradament, l'animal estava mort quan el va localitzar.

Segons Carlie Devine, investigadora del CSIRO, fa anys que busquen aquest tipus de peix a la zona sense èxit. Explica que són animals "rars, solitaris i esquius" però fins a la dècada de 1990 era habitual trobar-los a la zona de Tasmània. Des de llavors la població de peixos mà tacat ha caigut en picat, fins al punt que se'ls va donar per extingits el 2005.

L'exemplar que ara s'ha trobat dona esperances a l'agència australiana d'investigació que en un futur puguin tornar a poblar les aigües d'aquest punt de l'estret de Bass, que separa Austràlia de l'illa de Tasmània.

Els peixos mà tacats es van donar per a extingits el 2005
Els peixos mà tacats es van donar per a extingits el 2005 (CSIRO)

Es creu que la caiguda del nombre de peixos mà tacats va començar quan es van convertir en captures "accidentals" de vaixells de pesca que feien servir tècniques de dragatge per caçar vieires en zones properes a la costa. La caiguda de població es va veure agreujada per la proliferació d'edificacions i d'infraestructura turística a la costa i també per l'aparició d'un depredador, l'estrella marina invasora del Pacífic Nord, que va començar a destruir els seus hàbitats preferits i els substrats de posta.

A Austràlia hi ha 14 espècies de peixos mà. A més del peix mà tacat, com el retrobat a Tasmània, hi ha peixos mà de cos estret (Pezichthys compressus), peixos mà llisos o peixos mà de cacatúa (Pezichthys amplispinus).

El nom comú genèric de "peix mà" prové de la insòlita qualitat d'aquest tipus de peixos de "caminar" sobre la sorra del fons marí ajudant-se de les aletes pectorals i ventrals.

Aquest peix pot caminar sobre la sorra del fons marí ajudant-se de les aletes pectorals i laterals que funcionen com a 'peus' improvisats
Aquest peix pot caminar sobre la sorra del fons marí ajudant-se de les aletes pectorals i laterals que funcionen com a "peus" improvisats (Kerri Yare/ CSIRO)

 

ARXIVAT A:
Medi ambientAustràlia
Anar al contingut