Solucions imaginatives a la restauració per la falta de gel: "Un glaçó sembla un diamant"

Establiments que compren gel d'escama del que fan servir les peixateries o xefs que fan servir motlles de bombons com a glaçonera

RedaccióActualitzat

Amb les altes temperatures d'aquest estiu la majoria de begudes es demanen acompanyades d'un grapat de glaçons. Les distribuïdores n'han fabricat menys per l'elevat preu de la llum i, en molts casos, ja n'han esgotat les existències. I el sector de la restauració se'n ressent.

La falta de gel els ha agafat en plena temporada turística, amb els hotels i els restaurants a vessar. Al restaurant Saó, a Calella de Palafrugell, al cuiner se li ha girat feina: fer gel d'un dia per l'altre i picar-lo per col·locar-lo a les glaçoneres.

Vicenç Fajardo, copropietari del Saó, explica que ho faran fins que no els arribi la màquina de gel que acaben de comprar per no quedar-se sense glaçons.

"Guardem els pocs glaçons que ens arriben per posar-los al cafè amb gel, gintònic o refresc. Ja és un bé tan preuat que sembla un diamant".

A tot l'Estat, la demanda de les màquines de fer glaçons pràcticament s'ha triplicat. Hi ha models que ronden els 100 euros i que poden fabricar uns dotze quilos de glaçons cada dia. El preu de les bosses de gel ha augmentat entre un 250% i un 300%.


Espavilar-se per fer glaçons

Hi ha hotels i restaurants que han hagut de buscar solucions imaginatives per no quedar-se sense aquest producte essencial en aquest estiu tan càlid. En una cafeteria de Calella de Palafrugell, fa setmanes que el proveïdor no els porta gel.

Paula Fernández, cambrera del local, explica que han decidit fer-ne al congelador de casa:

"Hem comprat 24 glaçoneres, les fiquem al congelador de casa d'una cambrera i cada dia baixem amb les bosses. De moment, anem tirant així."

Solucions d'urgència per un producte essencial a la restauració. A l'Hotel Sant Roc, també a Calella de Palafrugell, gasten uns 40 quilos de gel cada dia.

Per refredar el vi i altres productes se'ls va acudir anar a buscar el gel d'escama que fan servir a les peixateries. El xef, en moments de crisi, fa gel amb motlles de bombons amb un aparell de congelació ràpida d'aliments.

Motllos de xocolata per fer bombons que aquí es fan servir per fer glaçons
Motlles de xocolata per fer bombons que aquí es fan servir per fer glaçons (CCMA)

En aquest negoci, dimecres passat van patir perquè se'ls va acabar el gel del tot i tenien la terrassa plena de clients. Bàrbara Hallé, responsable de l'establiment, relata: "Vaig trucar als hotels més propers demanant-ne i els vaig anar a buscar-ne amb la moto per sobreviure aquella nit".

Una situació semblant, però, ja es va viure el 2003, quan diverses onades de calor van deixar també tremolant els magatzems de glaçons i el preu va arribar a duplicar-se.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut