L'encariment de la matèria primera i de l'energia ha fet que hi hagi menys estoc de gel (iStock/isuaneye)

Menys gel i més car, un altre efecte de la pujada del preu de l'electricitat

Des del sector admeten que hi pot haver alguns problemes puntuals de subministrament

RedaccióActualitzat

Aquest estiu ha començat amb menys estoc de gel als magatzems. Des del sector confirmen que és una situació generalitzada, i alguns clients, petits supermercats i restaurants, ja comencen a notar-ne els efectes.

El repunt del turisme i les onades de calor han disparat la demanda, i això es nota més perquè les cambres frigorífiques tenen menys producte. El principal motiu d'aquesta reducció de la fabricació és que les fàbriques necessiten molta electricitat. I al preu que va, han de treballar menys per rebaixar la factura.

"El problema principal ha estat el preu del megawatt hora, que ha arribat a 700 euros. Això no ha fet possible fabricar el gel que feia falta i tampoc ha fet possible emmagatzemar la quantitat necessària, perquè també el preu del lloguer de les cambres ha pujat molt, s'ha disparat", afirma Albert Adell, director de planta de Catalana de Gels, de Ripollet.

D'aquesta fàbrica en surten cada dia 160 tones de glaçons. Entre el gener i l'abril, quan ja treballaven per preparar l'estoc de l'estiu, van haver de posar el fre a la producció.

Per Adell, el pic de demanada no s'ha pogut assumir per una conjunció de factors:

"El primer és que no hem pogut produir el milió de bosses que normalment guardem per fer front a la demanda de l'estiu. Després, no hi ha hagut primavera, directament hem passat a l'estiu i aquesta onada de calor ha fet incrementar la demanda. I el tercer, ha estat l'efecte postpandèmia, que tots ens hem tirat al carrer amb ganes de gaudir i fer tot el que no hem pogut fer quan hem estat a casa."

 

 

La suma de plàstic més car, encariment de l'energia per produir el gel i també dels carburants per distribuir-lo s'han traduït en un estoc més just per encarar l'estiu.

Dib Anka, propietari del restaurant Don Vitto, explica que la falta de gel la va començar a notar "per Setmana Santa, i va pujant; aquest mes passat ho hem notat molt". I afegeix que si en demana quatre sacs per l'endemà, "me'n porten dos o un i em diuen 'tira amb això i ja et portaré la resta'".


Gel com a mínim un 25% més car

El preu del gel ha pujat al voltant d'un 25%. No es preveu portar-ne des de fora perquè seria molt car, i Espanya n'és un dels principals productors mundials.

"Els costos de producció han pujat entre un 65% i un 70% i nosaltres n'hem repercutit entre un 25 % i un 30%", assegura Adell.

Glaçons de gel en un got
L'encariment de la matèria primera i l'energia ha fet que hi hagi menys estoc de gel (Pexels)(Pexels)

Una situació semblant, però, ja es va viure el 2003, quan diverses onades de calor van deixar també tremolant els magatzems de glaçons, i el preu va arribar a duplicar-se.

Aleshores, la producció de gel era més baixa. Ara, malgrat els problemes, des del sector no creuen que s'arribi a problemes greus de desabastiment, però sí potser a alguns de puntuals. Pot passar que, en un bar, redueixin el nombre de glaçons que es posen a la beguda o que, directament, no en posin.

 

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxacaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut