L'Hospital Moisès Broggi és un dels que s'ha vist afectats pel ciberatac (ACN)

Recuperada gairebé la normalitat als hospitals i CAPs afectats pel ciberatac de divendres

El Consorci Sanitari Integral confia poder atendre les visites sense problemes, després que s'hagin restablert "gran part dels sistemes d'informació"

Es considera pràcticament recuperat el funcionament normal dels tres hospitals i tretze centres d'atenció primària que divendres a la matinada van ser víctimes d'un ciberatac que els va inutilitzar els sistemes informàtics.

Els centres del Consorci Sanitari Integral afectats han "recuperat gran part dels sistemes d'informació que es van veure compromesos" arran del ciberatac de ransomware, segons ha informat la Generalitat.

El Consorci confia que a partir d'aquest dilluns, les visites es puguin fer sense problemes. Amb el ciberatac, els metges no podien accedir a historials mèdics, ni introduir dades o fer proves que necessitaven suport informàtic.

On ha costat més de restablir el servei informàtic ha estat als hospitals Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el Dos de Maig de Barcelona i el de la Creu Roja de l'Hospitalet, així com al Sociosanitari de l'Hospitalet de Llobregat.

A més de les tasques per recuperar l'activitat total, continua en marxa la investigació per esclarir els fets.

L'Hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet de Llobregat (CCMA)


Pla de contingència

El Consorci Sanitari Integral encara "treballa activament en la restauració dels serveis".

Durant el cap de setmana, ha estat en marxa el pla de contingència que, "amb algunes excepcions, ha permès mantenir l'assistència sanitària". També s'han previst "serveis de còpia en el núvol per poder restaurar la informació i mesures per limitar l'accés als sistemes i el moviment dins d'aquests", segons el comunicat que han fet públic aquest diumenge.

Per la seva banda, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat ha instal·lat a mil ordinadors "programes proporcionats per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya" per evitar un nou incident i, si cal, es podria ampliar fins a 3.500 ordinadors.

No és la primera vegada que el Consorci Sanitari Integral és objecte d'un ciberatac. El 2020, l'Hospìtal Moisès Broggi va ser víctima d'una ciberextorsió. Els pirates informàtics van demanar un rescat que, segons l'empresa, no es va pagar.

La resta de centres afectats són: a Barcelona, el CAP Sagrada Família i el Servei de Valoració de la Discapacitat; a l'Hospitalet de Llobregat, l'Hospital Sociosanitari, el CAU Ronda Torrassa, el CAP Collblanc, el CAP Torrassa, la Residència Collblanc i la Residència Francisco Padilla; a Cornellà de Llobregat, el Centre d'Atenció Especialitzada, (CAE) i, finalment, el CAE Sant Feliu de Llobregat.

ARXIVAT A:
SalutSeguretatCiberdelicte
Anar al contingut