L'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí
L'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí

El ciberatac contra l'Hospital Moisès Broggi afecta 13 centres sanitaris més

L'atac hacker ha afectat tot el Consorci Sanitari Integral, un ens que agrupa quatre hospitals, sis CAPs, dues residències i dos serveis de valoració

Quique Badia Masoni

S'amplia el nombre de centres de salut afectats per la ciberextorsió. Després que es conegués el hackeig de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, ha transcendit que el ciberatac descobert diumenge passat ha estat dirigit a tot el Consorci Sanitari Integral (CSI).

Aquest consorci agrupa tres hospitals més a banda del Broggi, centres d'atenció primària, residències i serveis de valoració de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i el Baix Llobregat. Ho ha confirmat el diari Ara.

Tot plegat arriba en un moment de risc alt de rebrot de la Covid-19 i a poc més d'una setmana del retorn a les aules.
 

Fonts del consorci asseguren que l'incident només hauria afectat sistemes secundaris com el correu o el servei de telefonia i que no tenen constància que dades de pacients i usuaris s'hagin vist compromeses. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) estan treballant per provar de recuperar el sistema informàtic afectat per l'atac.

El 324.cat ha pogut saber que el CSI ha patit un atac de ransomware, una forma d'extorsió amb la qual un atacant xifra l'ordinador de la seva víctima, que només pot desbloquejar introduint-hi una contrasenya. I l'única manera d'obtenir-la és pagant una suma exigida mitjançant algun tipus de criptomoneda, una divisa gairebé impossible de rastrejar.

No ha transcendit quina suma haurien exigit els atacants al consorci, però en un ciberatac semblant contra l'empresa d'automoció Tesla la mateixa setmana i des d'una direcció IP localitzada al mateix país, Rússia, els hackers els han exigit un milió de dòlars.

El juliol passat, l'ACC ja alertava d'incidents amb el programari maliciós Emotet, un virus d'alt risc dissenyat per obtenir dades personals i introduir més programari nociu per als sistemes informàtics.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut