Què permet a Rubiales resistir-se a dimitir? Dels cercles d'impunitat a la pressió social

El president de l'RFEF es manté en el càrrec tot i l'allau de crítiques que ha rebut d'alts càrrecs polítics i personalitats i d'entitats del món de l'esport

RedaccióActualitzat

Tot i el comunicat de Jennifer Hermoso i el seu sindicat on demanen "mesures exemplars" contra Luis Rubiales i la denúncia de la Lliga F sol·licitant-ne la inhabilitació, el president de la Federació Espanyola de Futbol segueix resistint-se a dimitir.

Durant els últims dies, alts càrrecs polítics i diverses personalitats i entitats del món de l'esport s'han posicionat exigint a la màxima institució del futbol espanyol la seva dimissió, però Rubiales aguanta.

Els motius d'aquesta resistència només s'expliquen, en bona part, per un ambient social que en moltes ocasions s'alia amb el poderós.

"És un abús de poder i una mostra del que passa cada dia en l'esfera privada", explica Marion Reimers, periodista esportiva de TNT Esports Mèxic.

"Els homes diuen 'És un bon home però va emocionar-se', 'S'ha de llegir el context' o 'No sabeu quina relació tenien'. Constantment hi ha un discurs buscant justificar aquesta mena d'accions, però no és una línia que es pugui moure depenent de la situació. La línia és inamovible: quan no hi ha consentiment, això no és correcte."

La víctima, en el focus

En casos com el petó de Rubiales a Hermoso s'intenta que el focus acabi posant-se en les víctimes --amb arguments com ara per què no van fer res, que què hi tenen a dir, que per què no es pronuncien--, obviant la situació de superioritat jeràrquica. Però el problema sol ser més profund que el fet en si.

"És molt insensible no entendre el camí mental que moltes dones travessen en una situació com aquesta", apunta Reimers.

"Molts homes diuen "però per què no va fer res?". Doncs perquè ningú s'espera això, perquè estàs en el moment àlgid de la teva carrera i aquest tio t'agafa i et fa un petó a la boca. No entens ni què t'ha passat; primer s'ha de digerir una situació d'aquesta naturalesa."

"Estem veient una de les múltiples formes en què s'exerceix aquesta violència contra les dones en l'àmbit del futbol i també les xarxes de complicitat establertes perquè aquests micromasclismes es desenvolupin", assegura Marta Roqueta Fernández, investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya.

"La via del càstig serveix de molt poc"

"Fer fora Rubiales seria un exemple internacional, però on queda la justícia restaurativa?", es pregunta Reimers.

"El tornaran a col·locar o algun company li donarà feina en alguna altra banda. L'únic que busquem, que és la via del càstig, serveix, però molt poc. A aquesta mena d'homes se'ls ha de sensibilitzar, perquè crec que no deu saber ni què està fent malament."

El president de la Federació Espanyola de Futbol ha rebut diverses denúncies durant aquests últims dies, però Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona, apunta que "la pressió social exercida a través de l'educació i de la cultura adquirida per la majoria de la societat és molt més eficaç que la pena més greu que el dret penal li pugui donar a un fet".

"Una cosa és el fet en si, que és el que jutja el dret penal, i una altra cosa és el gest que suposa aquest fet. I és aquest gest el que té una resposta social molt més dura."

Luis Rubiales, en un dels partits de la selecció espanyola
Luis Rubiales en un dels partits de la selecció espanyola (Reuters)

"L'RFEF ha de donar resposta a un fet inacceptable"

La Lliga F ha presentat una denúncia davant del Consell Superior d'Esports perquè consideren del tot inadmissible el seu comportament i creuen que la gravetat dels fets i la mala imatge internacional obliguen a prendre mesures per "evitar una humiliació de les dones i de l'esport en general".

La vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat per a dilluns una reunió amb el sindicat majoritari de les futbolistes i el ministre de Cultura i Esports en funcions, Miquel Iceta, ha advertit que si la federació no actua ho farà el CSD.

"Ara el que està en joc és saber si la RFEF és capaç de donar la resposta que la societat espanyola reclama a un fet absolutament inacceptable. Han de prendre decisions i, si no ho fa la federació, ho farà el Consell Superior d'Esports."

La Federació Espanyola de Futbol, per la seva banda, ha convocat per a aquest divendres una assemblea extraordinària per abordar el cas i ja ha obert diligències internes. Aquesta assemblea se celebrarà a la Ciutat del Futbol de Las Rozas i es convoca a petició de les federacions territorials, que volen mostrar el seu suport a Rubiales.

Crítiques d'alguns clubs mentre el Barça no es mulla

Alguns equips catalans ja s'han posicionat. És el cas de la UE Sant Andreu, el CE Europa, el CF Igualada, el CE Manresa i diversos clubs lleidatans, que han denunciat que el màxim mandatari del futbol espanyol no dimiteixi.

El FC Barcelona, on juguen fins a nou jugadores campiones del món amb la selecció espanyola, encara no s'ha pronunciat sobre el cas Rubiales i s'espera a l'assemblea de la federació de divendres.

A hores d'ara, la Federació Catalana de Futbol, presidida per Joan Soteras, que també és vicepresident de l'espanyola, tampoc s'hi ha pronunciat.

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Mundial Femení
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut