Una altra jornada d'incidències a Rodalies, amb problemes a 6 línies

Una incidència, ja resolta, ha tallat la circulació de l'R3 entre Vic i Ripoll, mentre l'R13 i l'R14 han quedat interrompudes per un altre robatori de coure i un accident entre un tren de mercaderies i un cotxe

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts havia de recuperar-se part del servei de Rodalies, amb la tornada a la normalitat a l'R1, però un nou robatori de coure, una nova incidència elèctrica a l'R3 entre Vic i Ripoll i un accident han afegit més obstacles a la circulació de trens.

Això està passant l'endemà d'una nova jornada caòtica a Rodalies, arran de la incidència que afecta gran part del sistema ferroviari des de diumenge per un robatori de coure.

Malgrat que bona part de les línies han recuperat una certa normalitat, molta gent no se n'ha refiat, s'ha buscat alternatives al ferrocarril i les estacions, els trens i els autocars dels serveis alternatius han quedat força buits.


Un robatori a Ponent i una fallada elèctrica a l'R3

Mentrestant hi ha hagut un altre robatori de coure, en aquest cas al trajecte per on circulen les línies R13 i R14 en el tram entre Tarragona i Lleida que ha interromput la circulació més de 2 hores. 

El servei s'ha vist interromput a primera hora entre les estacions de Riu Milans i les Borges Blanques, i s'ha restablert cap a dos quarts de nou, mitja hora abans del que s'havia previst.

I més tard, cap a les 11 del matí, una nova incidència elèctrica ha fet que bona part de la línia R3, segons Renfe entre Vic i Ripoll, hagi quedat sense circulació.

Aquesta incidència, que ha deixat la catenària sense electricitat, ha deixat un tren parat entre Manlleu i Torelló, i tres cossos policials han organitzat un operatiu per rescatar la quarantena de passatgers atrapats al comboi.

El tren de l'R3 que ha quedat aturat al matí entre Manlleu i Torelló, d'on la policia ha evacuat els 40 passatgers amb vehicles policials

Aquesta línia ja tenia un servei alternatiu per carretera entre Fabra i Puig i Montcada-Ripollet, i se n'ha habilitat un altre pel tram que ha quedat sense servei.

Al voltant de les vuit del vespre, s'ha restablert la circulació entre Vic i Ripoll, tot i això, es manté el servei alternatiu d'autobusos entre Barcelona i Montcada-Ripollet, on s'aturen els trens de l'R3.  
 

Accident en un pas a nivell al Baix Camp

No s'han acabat aquí els nous problemes a la xarxa ferroviària: cap a la una del migdia i també a la línia R14 un tren de mercaderies ha xocat amb un vehicle en un pas a nivell rural a l'altura de la Selva del Camp.

El conductor del cotxe l'han portat a l'hospital Sant Joan de Reus amb pronòstic de ferit menys greu. 

La circulació de trens entre Reus i Alcover s'ha restablert cap a dos quarts de quatre de la tarda un cop s'ha retirat el vehicle accidentat i s'espera que el servei es normalitzi de forma progressiva. 

Cotxe accidentat després de xocar amb un tren de mercaderies, aquest dimarts a la Selva del Camp, al Baix Camp (3cat)

La perspectiva de futur no és bona, perquè la totalitat d'incidències provocades pel robatori de diumenge poden trigar dos mesos a resoldre's. El pla especial de mobilitat de cara a aquest dimarts també incloïa el restabliment del servei de l'R4 Nord.

Ara bé, els primers combois d'aquesta línia han presentat incidències perquè el primer tren en direcció Manresa no ha sortit i el segon, previst per a les 8.30 hores del matí, ja estava programat amb mitja hora de retard. Com a conseqüència, a Manresa hi ha hagut molt poc moviment.

Els dos trens per hora i sentit entre Manresa i l'Hospitalet han fet que molts usuaris hagin optat per viatjar amb Ferrocarrils de la Generalitat. La línia del Vallès de FGC ha rebut un 2,6% més de passatgers aquest dimarts en hora punta. 

Autocars sense passatgers a l'R3 a Fabra i Puig, aquest dimarts a Barcelona (3cat)

Trams en autocar a l'R3, R7 i R12

L'R3, R7 i R12 continuen sent, però, les línies més afectades, amb trams que es fan en autocar. A l'R7 hi ha 4 autocars que surten cada 30 minuts de Cerdanyola cap a la Universitat Autònoma, la UAB.

Aquest matí de dimarts hi ha hagut molt poca gent que hagi fet servir aquests autocars, i no s'hi han format cues. El mateix ha passat a l'estació de Fabra i Puig de Barcelona, de l'R3, amb molt pocs passatgers agafant els que portaven a Montcada-Ripollet.

Això ha fet que a l'estació de Vic hi hagi hagut molt poc moviment, malgrat que és dia de mercat, i acostuma a passar-hi molta gent. Els pocs que hi han passat, però, no ho han tingut fàcil degut a la manca d'informació.

Tot ha empitjorat a mig matí amb la nova incidència que hi ha hagut en aquest tram i que ha fet créixer el malestar entre els usuaris. Bernat Camps, membre de la plataforma "Perquè no ens fotin el tren", en defensa de l'R3, ha denunciat l'abandó de la línia:

"Estem molt indignats perquè l'R3 és l'única línia que continua sense poder entrar a Barcelona i no tenim cap previsió de quan ho podrà fer. No entenem que no puguem utilitzar un dels transports més sostenibles que tenim."

L'estació de Vic pràcticament buida, aquest dimarts al matí (3Cat)

Pel que es veu, la majoria de gent que agafa habitualment els trens de Rodalies en aquestes línies no han confiat que el servei funcionés bé i s'han buscat alternatives com l'autobús.

A l'R12 també s'ha de fer el trajecte entre Manresa i Calaf en autocar, i Renfe assegura que s'han sincronitzat els autocars i els trens en aquestes dues estacions per evitar esperes.


L'estat de Rodalies aquest dimarts

Aquesta és la previsió que ha anunciat Renfe de com funcionen aquest dimarts les línies i trens de Rodalies, al marge de la incidència a l'R13 i R14:

R1/RG1: recupera del tot la normalitat. Circulació habitual entre Maçanet-Massanes i l'Hospitalet de Llobregat. Durant aquest dilluns, els passatgers amb destinació Barcelona havien de baixar a Badalona i agafar el metro.

R2 i R2 Nord: sense afectacions. 

R2 Sud: sense afectacions.

R3: circulació en tren entre Puigcerdà i Montcada-Ripollet, en aquest cas amb dos trens per hora i sentit. Des de Montcada-Ripollet servei alternatiu per carretera fins a l'estació de Fabra i Puig, on els passatgers poden agafar la línia 1 del metro

R4 Nord: es restableix la circulació entre l'Hospitalet de Llobregat i Manresa, amb dos trens per hora i sentit. Tot i que aquest dilluns hi havia quatre trens l'hora, no han entrat a Barcelona i s'han quedat a Fabra i Puig o Cerdanyola del Vallès. 

R4 Sud: circulació entre l'Hospitalet de Llobregat i Sant Vicenç de Calders, amb quatre trens per hora i sentit. A l'Hospitalet, enllaç amb la línia 1 de metro a l'estació Rambla Just Oliveras, i també amb la línia 5 a Cornellà.

R7: continua sense servei. Els passatgers poden anar fins a Cerdanyola amb l'R4 i des d'allà hi ha autobusos fins a la UAB. També hi ha el Bus Exprés 3.

R8: sense afectacions.

R11: sense afectacions.

R12: entre Manresa i Calaf, servei alternatiu per carretera. Entre Calaf i Lleida circulen els trens amb normalitat, i trens i autocars se sincronitzen a Calaf i a Manresa per evitar esperes a les estacions.

R13, R14, R15, R16 i R17: S'ha restablert la circulació a les línies R13 i R14 després de les diverses incidències. La resta de vies, sense afectacions.

Malgrat la planificació, Renfe i Adif han informat que, a mesura que els tècnics recuperin la capacitat operativa, es pot modificar i incrementar l'oferta. També avisen que hi pot haver "afectacions puntuals" per la reubicació de material i personal.

Aquest dilluns la majoria de trens encara no arribaven a Barcelona. La resignació i les queixes d'alguns usuaris han estat la tònica del primer dia feiner amb greus alteracions en el servei. Fins a 400.000 persones agafen cada dia la xarxa viària de Rodalies de Catalunya.

Ciutadans circulant pel vestíbul de l'estació de Sants, aquest dimarts a Barcelona (3Cat)
ARXIVAT A:
RenfeRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut