Un vehicle de bombers a la zona cremada per l'incendi de Roses del febrer (ACN)
Un vehicle dels bombers a la zona cremada per l'incendi de Roses del febrer (ACN)

Prohibit fer foc al bosc: la sequera fa preveure una campanya d'incendis molt complicada

Aquest any ja hi ha hagut 150 incendis forestals, molts més que l'any passat a la mateixa època

Actualitzat

A partir d'aquest 15 de març ja no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització. La prohibició arriba enmig d'una greu sequera que, malgrat les pluges d'aquests últims dies, afecta pràcticament tot Catalunya, i que fa que s'incrementi el risc d'incendis.

La prohibició de fer foc que ara comença s'allarga fins al 15 d'octubre. En els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sota cap concepte. Així, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa. Tampoc es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura.

Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; tirar coets, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres que es facin en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.


150 incendis forestals, molts més que l'any passat a la mateixa època

Els índexs de sequera continuen molt alts per l'època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any. Aquest factor agreuja l'estat de la vegetació i provoca que els valors de sequera siguin elevats. Així, les àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podrien patir dies d'elevat perill d'incendi.

A més, segons el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, si la sequera continua, s'ha d'esperar una campanya d'incendis molt complicada.

Aquest any, s'han registrat 150 incendis forestals. El més gran va ser a Roses el 21 de febrer i va cremar 377,14 hectàrees, pràcticament totes dins del parc natural del Cap de Creus.

En la mateixa època, l'any passat se n'havien declarat 58, que van cremar 34 hectàrees. I el 2020 hi va haver 42 incendis amb 15 hectàrees cremades.

 

Anar al contingut