Vista general de la zona cremada per l'incendi de Roses (Agents Rurals)
Pràcticament totes les hectàrees cremades són dins del parc natural del Cap de Creus(Agents Rurals)

Controlat l'incendi de Roses, que hauria començat per una crema de restes vegetals

El foc ha cremat 433 hectàrees, gairebé totes del Parc Natural del Cap de Creus

RedaccióActualitzat

Després de vint hores de lluita contra les flames, els Bombers han donat per controlat l'incendi forestal declarat dilluns a la mitjanit a Roses, a l'Alt Empordà. L'havien estabilitzat a mitja tarda i cap a les 8 del vespre l'han pogut controlar. 

Ara hi continuen treballant una trentena de dotacions, que quedaran reduïdes a una desena durant la nit i matinada, remullant la zona i vigilant que revifi. 

Més de 50 dotacions terrestres s'han mobilitzat per apagar el foc. També hi han intervingut tres mitjans aeris, dos avions de vigilància i un helicòpter bombarder, que s'han retirat quan s'ha post el sol. 
 

Agents Rurals continuen investigant l'origen

Una crema de restes vegetals mal apagada seria l'origen de l'incendi. És la hipòtesi amb què treballen els Agents Rurals, que ara intenten esbrinar si la crema s'havia comunicat -com toca en aquesta època de l'any- i si es va fer abans o després de les deu del matí, moment en què es va activar el pla Alfa 2, que prohibeix aquesta mena d'activitats. 

El cap dels bombers a l'Alt Empordà, Xavi Rodríguez, ha explicat que les flames van començar a la zona del Mas Oliva i ha admès que és possible que la crema fos prèvia a l'activació del pla de prevenció d'incendis. "Ho estem investigant i, fins i tot, podria ser anterior i, si va quedar una petita brasa, amb el vent hauria pogut revifar", ha explicat.


Més de 430 hectàrees afectades

El foc ha afectat una superfície de 433 hectàrees, segons l'última actualització dels Agents Rurals. Pràcticament totes són dins de l'espai del Parc Natural del Cap de Creus

L'incendi ha avançat ràpidament, reforçat per la tramuntana, en direcció sud-est cap a Cala Montjoi. Les ràfegues de vent han estat de fins a 80 km/h.

L'incendi de Roses segueix actiu i ja afecta unes 400 hectàrees
El flanc que més ha preocupat és el que ha avançat cap a Cala Montjoi (Bombers)

Cap al migdia, la imatge de la zona cremada era aquesta, ja sense flames però amb molts punts calents encara perillosos que s'havien de remullar. 

La tramuntana ha tornat a agafar força al migdia, contra pronòstic, però els bombers confiaven a revertir la situació i a mitja tarda han donat el foc per estabilitzat i, menys de quatre hores després, l'han controlat. 

L'incendi té quatre zones diferenciades: el cap, la cua i dos flancs. El cap que més ha preocupat és el que avançava cap a cala Montjoi, el més actiu. 

La cua i flanc esquerre s'han enfilat cap al puig de l'Àliga. Es temia que aquest flanc s'estengués fins el cap de Creus. 

Aquest és el perímetre que han marcat, de forma provisional, els Agents Rurals:

El perímetre de l'incendi, en una imatge provisional dels Agents Rurals
El perímetre de l'incendi, en una imatge provisional dels Agents Rurals (Agents Rurals)

Aquestes són imatges del flanc dret, que han difós els Bombers:

Alguns veïns han penjat vídeos a Twitter:

 

Avís a la població

Aquest dimarts al vespre ja no quedava ningú evacuat ni confinat per la proximitat a l'incendi.

Durant les primeres hores, una quinzena de persones s'han hagut de confinar: 12 a l'Hotel Ciutat de Vacances de Cala Montjoi; 3, una família, a l'Hotel Cala Jóncols. I 3 més els han evacuat de l'Hotel Vela de Roses. 

Pel que fa les carreteres, es reobriran parcialment els accessos a la carretera de Cala Montjoi i Cala Jóncols, tot i que només es permetrà el pas als veïns o persones que hi tinguin negocis.

Lalcalde de Roses, Joan Plana, ha demanat als veïns, en declaracions a TV3, que en la mesura que sigui possible, s'evitin els desplaçaments no imprescindibles i, sobretot, que no s'acostin a la zona de l'incendi, per seguretat i per no entorpir les tasques d'extinció.

També des de l'Ajuntament han llançat el missatge d'extremar precaucions i seguir els canals de comunicació oficials:

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
Anar al contingut