Una agent cívica de Vic recull mostres d'ADN dels excrements de gos al carrer (Ajuntament de Vic)
Una agent cívica recull mostres d'ADN dels excrements de gos al carrer (ACN/Ajuntament de Vic)

Primera multa de 500 euros a Vic per no recollir la caca del seu gos

El propietari de l'animal haurà de pagar també 120 euros per la prova de l'ADN de la femta

Laura GalánActualitzat

500 euros de multa i uns 120 pel cost de la prova d'ADN de la femta. Això és el que hauran de pagar a Vic els propietaris de gos que no recullin les seves caques del carrer.

L'Ajuntament va anunciar la setmana passada que començaria a sancionar els incívics que deixen els excrements d'animals a la via pública i ja ha posat la primera multa.

Aquest primer cas va ser enxampat in fraganti per dos agents de la Guàrdia Urbana. Després de ser identificat per la policia, les agents cíviques van recollir una mostra de l'excrement per analitzar-la al laboratori.

L'Ajuntament vol crear una base de dades amb mostra d'ADN per fomentar el civisme i perseguir els reincidents.
 

La regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, assegura que la mesura vol evitar els excrements de gossos a la via pública i no té cap afany "recaptatori, sinó dissuasiu".

Per aquesta raó, en lloc de pagar la multa, els sancionats es poden acollir a fer treballs a la comunitat.

La campanya d'identificació genètica d'excrements de gos abandonats a la via pública arriba després que el cos d'agents cívics informés a peu de carrer més de 700 persones i, paral·lelament, es fes arribar una carta informativa a les persones propietàries de mascotes censades a Vic.
 

Vic no és l'única ciutat a Catalunya que sanciona i analitza l'ADN per les defecacions de gos al carrer. A Barcelona, la Síndica va recomanar aquestes mesures i una campanya perquè els propietaris irresponsables de gossos fossin conscients de les molèsties que ocasionen.

Fa dos anys, l'Ajuntament de Campdevànol va posar en marxa una curiosa campanya de recollida de mostres d'ADN a les mascotes.

 

 

Durant uns mesos els propietaris havien d'extreure sang al seu animal per l'ADN. El consistori ha firmat un conveni amb quatre veterinaris i amb l'empresa Vetgenomics per tirar endavant la iniciativa. El cost de les extraccions i els patrons del material genètic anàven a càrrec de l'Ajuntament durant tres mesos amb un pressupost de 12.000 euros. A partir de llavors, són els propietaris els que n'han d'assumir els costos. 

Altres municipis que multen els propietaris identificats amb l'ADN de l'animal són l'Hospitalet de Llobregat, Parets del Vallès, Tarragona, la Seu d'Urgell i Súria.

 

Anar al contingut