Prendre antibiòtics abans de vacunar-se afecta l'efectivitat de les vacunes

Prendre antibiòtics abans de vacunar-se afecta l'efectivitat de les vacunes

Les recerques apunten que els microorganismes que tenim al cos poden incidir en l'aparició i evolució de moltes malalties com ara el càncer, l'esclerosi múltiple o la sida

RedaccióActualitzat

Prendre antibiòtics les setmanes prèvies a rebre una vacuna n'afecta l'efectivitat. És una de les conclusions de la jornada sobre microbioma, és a dir, sobre els microorganismes que tenim al cos, que s'ha fet durant dos dies al CosmoCaixa.

Les recerques que s'hi han presentat apunten que aquest factor pot incidir en l'aparició i evolució de moltes malalties com ara el càncer, l'esclerosi múltiple o la sida.

 

El microbioma i el sistema immune

Les investigacions que s'hi han presentat confirmen la relació entre el microbioma i el sistema immune. Concretament, s'ha demostrat en ratolins que administrar antibiòtics, que afecten el microbioma, altera la resposta del sistema immune davant les vacunes, però també la resposta als tractaments contra el càncer.

Roger Paredes, investigador d'IRSICAIXA, explica que tenen dades de com pot afectar prendre antibiòtics just abans de vacunar-se:

"Bacteris que tenim a la panxa o a l'intestí podrien realment regular la resposta a les vacunes, per exemple, prendre antibiòtics just abans de vacunar-se contra la grip és possible que estigui afectant la resposta d'aquesta vacuna. Les dades estan molt clares en models de ratolins i s'està fent recerca amb humans."

 

Josep Tabernero, director de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, explica que s'han fet proves amb ratolins amb la vacuna del papil·loma o del xarampió o altres malalties:

"El que s'ha vist és que en aquells ratolins que estaven tractats amb antibiòtics no hi havia resposta immune perquè el microbioma estava absolutament alterat. Depèn de quin microbioma hi hagi frena la resposta immunitària."

 

Tabernero també ha explicat la relació del microbioma amb el càncer:

" Tindre un microbioma no apropiat pot facilitar que apareguin tumors i que aquests tumors progressin. Això s'està estudiant molt en càncer de còlon i càncer d'estómac i amb altres tipus de tumors, però també hem vist que depenent de quin microbioma tenim l'eficàcia dels tractaments que donem és més gran o més petita."

 

 

La importància del microbioma

Durant les jornades també s'han presentat investigacions que confirmen que els bacteris del nostre cos incideixen, per exemple, a l'hora d'infectar-se de la sida, o en com l'organisme reaccionarà davant del virus. Roger Paredes explica quins són els aspectes importants:

"El microbioma és important en el camp de la sida en tres aspectes: en la capacitat que té la persona que està infectada del VIH de recuperar el seu sistema immunitari, els bacteris que tenim a la panxa són molt importants per estimular el nostre sistema immunitari, i el microbioma segurament influeix en la capacitat de la persona de contagiar-se."

 

I el microbioma també és determinant en malalties autoimmunes com ara l'esclerosi múltiple. Després d'investigar amb ratolins, Roger Paredes, investigador d'IRSICAIXA, han vist com afecta el contingut microbià de les femtes humanes:

" Hi ha algun factor dins del contingut microbià de les femtes humanes que podria funcionar com accelerador o iniciador de l'esclerosi múltiple. "

 

Josep Tabernero explica que, en el cas dels nadons, la lactància materna determina el risc o la protecció davant diverses patologies durant l'edat adulta:

"Aquest microbioma inicial serà molt important, tindrà més possibilitats de desenvolupar malalties en edat adulta. En poblacions que prolongaven la lactància materna, els nadons quan arribaven a l'edat adulta tenien menys càncer de tots els tumors més freqüents."

 

La importància del microbioma està impulsant molts tipus de recerca, sobretot per dissenyar estratègies per restaurar-lo per lluitar contra diferents tipus de patologies.

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut