Militars nord-americans recuperant les restes del globus abatut (U.S. Fleet Forces/U.S. Navy/Reuters)

Poques certeses i moltes incògnites: què se sap dels objectes voladors abatuts pels EUA

La poca claredat en les explicacions oficials desencadena tot tipus de teories i especulacions

RedaccióActualitzat

En els últims dies l'exèrcit dels Estats Units ha abatut tres objectes voladors no identificats que sobrevolaven l'espai aeri nord-americà. Divendres va ser sobre el cel d'Alaska, dissabte al Canadà i diumenge sobre els llacs de Michigan. Tot això, després del globus xinès també abatut el passat 4 de febrer.

Com és normal, tota aquesta seqüència de fets ha provocat tot tipus de teories i especulacions que no han fet més que créixer en les últimes hores, i encara més després de la compareixença dels responsables militars del Pentàgon, que han dit que "no descarten res" sobre l'origen dels objectes voladors abatuts.

En roda de premsa, el general encarregat de la defensa aèria nord-americana, Glen VanHerck, ha assegurat que els tres objectes han estat abatuts perquè representaven un perill per a l'aviació civil i perquè a la zona on s'han detectat "permetia fer-los caure sense provocar danys".

Però davant la pregunta d'una periodista del The New York Times si podia tractar-se d'un objecte extraterrestre, el militar ha respost així:

 

"Deixaré a la comunitat d'intel·ligència i a la de contraintel·ligència esbrinar-ho. Jo no he descartat res, ara mateix. Continuem contemplant totes les amenaces o potencials amenaces desconegudes que s'acostin a Nord-amèrica amb la intenció d'identificar-les."

Tampoc ha ajudat gaire a clarificar les coses els dubtes dels militars nord-americans sobre la propulsió, la forma o els objectius d'aquests objectes.

"No els etiquetarem com a globus. Els anomenarem objectes, per una raó. Efectivament, l'incident de la costa de Carolina del Sud era clarament un globus xinès. Aquests altres són objectes i no soc capaç de precisar com se sostenen en l'aire."


"No hi ha indicis d'activitat extraterrestre"

Però des de la Casa Blanca s'ha afanyat a tirar aigua al vi per matisar les declaracions dels militars sobre l'origen d'aquests objectes. La portaveu, Karine Jean-Pierre, ha assegurat aquest dilluns que "no hi ha indicis d'activitat extraterrestre".

Qui també s'ha atrevit a concretar una mica més ha estat el líder del Partit Demòcrata al Congrés nord-americà, Chuck Schumer, que en una entrevista a la cadena ABC ha dit que els objectes voladors no identificats "podrien ser globus".

Schumer ha fet aquestes declaracions després de parlar amb el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. Des del govern nord-americà, però, s'han afanyat a aclarir que els objectes abatuts a Alaska i al Canadà no s'assemblaven al globus xinès i eren molt més petits.

El presumpte globus xinès, en caiguda lliure al mar de Carolina del Sud, després de ser abatut (Randall Hill/Reuters)

I qui ja hi ha dit la seva, també, és el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha assegurat que els globus xinesos formen part d'un patró que la Xina i Rússia comparteixen per "vigilar els països de l'Aliança de totes les maneres possibles".

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg (Reuters/Johanna Geron)

D'altra banda, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinès ha denunciat aquest dilluns que en els últims anys globus nord-americans han sobrevolat, almenys en una desena d'ocasions, el seu territori. La Casa Blanca nega l'existència d'aquests globus.


Recuperar les restes

Tant els Estats Units com el Canadà treballen ara per recuperar les restes dels diversos objectes per poder analitzar-los i conèixer més detalls sobre la seva naturalesa.

Són, de moment, quatre operacions en marxa, mentre creix el debat sobre si som davant d'un augment d'objectes voladors sobre l'espai aeri nord-americà o si ja hi eren, i ara s'estan detectant perquè es fila més prim.

Siguin el que siguin, ja s'han convertit en un altre problema polític per a Joe Biden. El relat de la Casa Blanca fa equilibris entre la rapidesa amb què els ha abatut i la impotència de no saber, o no explicar, què són, què fan i d'on vénen.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaCanadà
Anar al contingut