El moment en què el globus xinès sospitós d'espiar instal·lacions militars dels Estats Units és abatut
El moment en què el globus xinès sospitós d'espiar instal·lacions militars dels Estats Units és abatut (Reuters/ Randall Hill)

Dos avions de combat F-22 abaten el globus xinès a la costa dels Estats Units

La Xina ha retret als Estats Units que hagin usat la força per fer caure el dirigible i no descarta prendre represàlies

RedaccióActualitzat

El secretari de Defensa nord-americà, Lloyd J. Austin, ha confirmat que han abatut "amb èxit el globus espia xinès" que feia dies que sobrevolava territori dels Estats Units.

Segons ha confirmat Lloyd J. Austin, l'aparell xinès l'han abatut dos avions de combat F-22 amb un míssil quan el globus havia arribat al mar, a sis milles nàutiques davant les costes de Carolina del Sud.

El president del país, Joe Biden, havia anunciat que s'encarregarien de l'aparell. Aquest dissabte ha explicat que la decisió estava presa des de dimecres, però que el Pentàgon havia aconsellat que esperessin a abatre'l quan el globus fos sobre l'oceà.

"Tombar el globus quan estava sobre terra representava un risc innecessari per a les persones en una àmplia àrea a causa de la mida, l'altura i la càrrega útil de vigilància del globus", assegura el comunicat de Defensa dels Estats Units.

Ara treballen per recuperar les restes de l'aparell i veure si poden descobrir quin tipus d'informació recollia i analitzava.


La Xina no descarta represàlies

El govern xinès ha retret als Estats Units que hagin usat la força per fer caure l'aparell i ha insistit que el globus només tenia un ús civil i que s'havia desviat de la seva trajectòria "inesperadament" i per causes "de força major".

En un comunicat fet públic pel ministeri d'Exteriors, Pequín ha acusat Washington d'exagerar l'incident i ha recordat que els van demanar que actuessin "amb calma, mesura i professionalitat" perquè el globus no representava "cap amenaça ni física ni militar per a la població".

Per això, la Xina considera que els Estats Units han "sobreactuat" en aquest cas i que han comès "una sèria violació de les pràctiques internacionals", per a la qual cosa es reserven "el dret de respondre" si ho consideren necessari i de "protegir els interessos legítims" de les empreses afectades per la destrucció de l'aparell.


Detectat fa tot just una setmana

L'aparell s'hauria detectat per primer cop sobre territori dels Estats Units dissabte 28, fa tot just una setmana. Després hauria entrat en l'espai aeri del Canadà dilluns 30 de gener. L'endemà va tornar a entrar en l'espai aeri nord-americà.

El Departament de Defensa dels Estats Units ha dit que la decisió d'abatre el globus xinès s'ha pres "en coordinació i amb el suport total del govern del Canadà".

A la zona on s'ha abatut el globus hi havia trànsit d'avions militars, tal com mostren portals especialitzats, com FlightRadar. Minuts abans de disparar contra el globus, hi havia a la zona un avió dels guardacostes i dos de les forces aèries nord-americanes.


Tres aeroports tancats

Tres aeroports de Carolina del Nord i Carolina del Sud s'havien tancat per una "qüestió de seguretat nacional". Són els dos estats dels Estats Units que el globus ha sobrevolat abans de ser abatut.

Els Estats Units han tancat un espai aeri de 140 milles nàutiques a prop de la zona de Myrtle Beach, que els avions no poden sobrevolar.

Els aeroports tancats són el de Wilmington, a Carolina del Nord, i els de Charleston i Myrtle Beach, a Carolina del Sud.


Demanen als ciutadans que no disparin

Les autoritats del comtat de York, a Carolina del Sud, han fet una crida als ciutadans perquè no disparessin contra el globus.

En un missatge a les xarxes socials, que comença amb un "això no és una lluna", el xèrif del comtat ha avisat que l'aparell vola a més de 60.000 peus —uns 12.300 metres— i, per tant, les bales no hi arriben: "Sigueu responsables. El que puja baixarà, incloses les bales".


Un llarg viatge des de la Xina

Segons Washington, el globus estratosfèric va sortir de la Xina, va travessar el Pacífic a 20.000 metres d'altitud i va entrar als Estats Units per Alaska. Va baixar pel Canadà i va tornar a entrar per l'estat de Montana, on va sobrevolar una de les bases de míssils intercontinentals nord-americanes.

El vent el va empènyer cap al centre del país fins avui, quan ha arribat a l'Atlàntic i ha estat abatut.

Els Estats Units diuen que és un globus espia, però Pequín manté que el globus no té cap relació amb l'espionatge i assegura que s'està fent servir el cas per difamar-los.

Aquest diumenge, els Estats Units han explicat que han detectat un segon globus que sobrevolava l'Amèrica Llatina.

Un cop abatut l'aparell, el Ministeri de Defensa dels Estats Units ha insistit que es tracta d'un globus espia que intentava obtenir informació "molt sensible" de posicions militars nord-americanes. I han afegit que el globus abatut forma part "d'una flota de globus de vigilància que haurien espiat en cinc continents".

El globus xinès ha generat una altra crisi diplomàtica entre tots dos països.


Per què un globus?

Els globus meteorològics arriben fins als 45 quilòmetres d'altitud. Aquest xinès vola a 20 quilòmetres, per sobre de l'altitud a què circulen els avions comercials, però molt per sota dels satèl·lits d'òrbita baixa, que se situen més enllà dels 150 quilòmetres.

Com a punts d'observació estratosfèrics, tenen l'avantatge que volen molt a poc a poc i, com que tenen poc metall, són més difícils de detectar pels radars.

Estan inflats amb heli, fan més de 35 metres d'alt i s'alimenten amb uns llargs panells solars. A la base hi porten instruments de mesura meteorològics, sensors i càmeres, que, modificades, també poden servir per espiar.

Durant la guerra freda, tant els Estats Units com l'URSS van fer servir molts globus amb aquest propòsit. Amb la generalització dels satèl·lits, van quedar només com a eines científiques, però recentment uns quants exèrcits n'han reprès l'ús.

ARXIVAT A:
Estats UnitsEspionatgeXina
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut