Un fragment del còmic "Ombres de colors", d'Oriol Malet, sobre l'abandonament escolar
Un fragment del còmic "Ombres de colors", d'Oriol Malet, sobre l'abandonament escolar

"Ombres de colors", un còmic sobre històries reals d'abandonament escolar

L'il·lustrador Oriol Malet parteix de les biografies d'alguns joves, explicades per ells mateixos, per sensibilitzar sobre un fenomen que afecta el 16,9% dels estudiants

Enllaç a altres textos de l'autor Mireia Rom Salvador

Mireia Rom Salvador

Periodista de la secció de Societat de TV3

@mireiarom
Actualitzat

"Jo vaig abandonar a l'ESO, però en realitat la cosa venia de lluny".

"Vaig començar a faltar a classe, a voltar per aquí i per allà".

"Les hores que no me les passava als passadissos, me les passava dormint a l'aula".

Són part de la trajectòria d'alguns joves amb històries d'abandonament escolar prematur, explicades amb les seves pròpies paraules, i que l'il·lustrador Oriol Malet ha plasmat en un còmic per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica, que a Catalunya afecta el 16,9% dels estudiants.

Segons dades de l'INE, l'any passat més de 97.000 joves entre 18 i 24 anys havien deixat el sistema educatiu sense haver cursat estudis postobligatoris. Abandonar prematurament és un dels factors que s'associen a la precarietat, i té efectes negatius en les condicions de vida i, fins i tot, en la salut.

L'il·lustrador Oriol Malet, amb el còmic 'Ombres de colors'
L'il·lustrador Oriol Malet, amb el còmic "Ombres de colors" (ACN/Eli Don)

Per elaborar el guió, Malet ha pres com a punt de partida un estudi de la Fundació Bofill que recull les biografies de joves que havien deixat d'estudiar o que havien estat a punt de tirar la tovallola. Ha parlat directament amb ells i també ha recorregut alguns centres educatius per conèixer la visió d'alumnes i docents.

El resultat és un relat que juga amb les ombres i els colors com a metàfores principals per abordar aspectes com les segones oportunitats, l'amistat i la importància de tenir un bon acompanyament.

En aquest vídeo, l'autor i una de les joves que van participar en l'estudi reflexionen sobre l'abandonament escolar i expliquen com ha estat el procés creatiu:

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Còmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut