Egipte

Olmert i Mubarak no aconsegueixen fixar cap data per a la celebració d'una conferència regional de pau

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, s'ha reunit a Sharm al-Sheikh amb el president egipci, Hosni Mubarak, en un intent de reactivar el procés de pau amb els palestins. Els dos mandataris, però, no han aconseguit concretar cap data per a la celebració d'una conferència regional de pau que aplegaria israelians, palestins i egipcis i potser també jordans. La trobada entre Olmert i Mubarak s'ha celebrat en plena crisi de l'alto el foc entre les faccions palestines i després que una operació militar israeliana a Ramallah hagi provocat la mort de quatre palestins. Olmert ha lamentat la mort de civils però ha dit que Israel té dret a defensar-se.

Actualitzat

Ehud Olmert i Hosni Mubarak han celebrat la seva segona reunió des que el primer ministre israelià va arribar,  fa un any, al poder. La reunió ha tingut lloc pocs dies abans de l'arribada al Pròxim Orient, prevista per al 13 i 14 de gener, de la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice.

A l'agenda de discussions dels dos mandataris hi havia la qüestió del soldat israelià Gilad Shalit, segrestat a finals de juny a la franja de Gaza per tres grups palestins. Egipte ha tingut i continua tenint el paper de mediador entre Israel i els palestins per intentar trobar una solució al segrest, que passaria per un intercanvi de presoners.

Un altre dels temes era la convocatòria d'una conferència regional de pau sobre el Pròxim Orient, però Olmert i Mubarak no han aconseguit concretar cap data per celebrar-la. En principi, aquesta conferència hauria d'aplegar israelians, palestins i egipcis i potser també jordans.

Continua la violència

Feia vuit mesos que l'exèrcit israelià no duia a terme una operació de tanta envergadura dins de Ramallah. I ha triat el lloc més concorregut de la ciutat, la plaça Al-Manara, el seu cor comercial. Quatre palestins han mort i uns vint més han resultat ferits en el que l'exèrcit considera, segons un portaveu, una "operació rutinària de detencions".

De detinguts n'hi ha hagut quatre en total, però també hi ha hagut destrosses en cotxes i botigues i als carrers d'una ciutat que feia mesos que vivia una inusual calma. Per cert, el milicià que buscaven els soldats israelians s'ha pogut escapar. És membre de les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa, el braç armat d'Al-Fatah, el partit del president Mahmud Abbas, amb qui Israel diu que està disposat a negociar.

D'altra banda, la violència interpalestina tampoc s'atura. Un policia palestí ha mort i dues persones més han quedat ferides en els enfrontaments entre milicians rivals d'Al-Fatah i Hamas al nord de la franja de Gaza. El primer ministre, Ismail Haniyeh, ha tornat a fer una crida a la calma.

Pel que fa al segrest a Gaza del fotògraf peruà Jaime Rázuri, dijous a la matinada s'ha sabut que es troba bé i que qui l'ha capturat és un grup dissident de Hamas, segons ha difós el govern de Lima, que segueix el cas amb preocupació. Hamas ha negat, però, qualsevol implicació en el segrest.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut