Les pintures murals al MNAC
Les pintures murals al MNAC

Més museus i menys pastilles: receptar cultura com a teràpia

Actualitzat

Els metges britànics podrien començar aviat a receptar cultura com a teràpia: art, música, dansa o lliçons de cant.

És una iniciativa ambiciosa que ha donat a conèixer fa pocs dies el secretari de Salut britànic, Matt Hancock. Volen que els metges del país puguin prescriure art per a problemes de salut mental, demències, psicosis o afeccions pulmonars.

"Hem estat fomentant una cultura de prendre's pastilles i Prozac, quan hauríem d'estar fent més prevenció i una vida més activa. La prescripció social pot ajudar a combatre la sobremedicació."

Ja hi ha hagut experiències en aquest sentit que han demostrat que l'art és terapèutic. Per exemple, la col·laboració entre la Royal Philarmonic Orchestra i supervivents de vessament cerebral de Hull. Els pacients van aprendre a tocar instruments, a dirigir i a interpretar. Una gran majoria dels que van participar en aquesta iniciativa van declarar que la seva salut física i mental havia millorat. En altres casos ho han aconseguit amb classes de dansa o de cant.

 

 

Al Canadà, des de l'1 de novembre, recepten visites als museus. Els metges que pertanyen al MFdC (Metges Francòfons del Canadà) poden prescriure visites al Museu de Belles Arts de Montreal (MMFA).

Aquest programa és una nova eina que fa accessible el museu a milers de persones amb una gran varietat de problemes de salut, físics o psíquics. L'entrada és gratuïta per a pacients i acompanyants (familiars o cuidadors). Els beneficis són grans: un lloc segur, acollidor; una experiència relaxant i revitalitzadora; un moment de descans, i una oportunitat d'enfortir els lligams amb la gent que estima.

A Catalunya, el MNAC està a punt d'acabar un curs sobre la relació de l'art amb la salut: Arts in Health. Va dirigit tant a professionals de la salut com de la cultura.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut