Dos eurodiputats amb braçalets prohibits al Mundial de Qatar, durant el ple del 24 de novembre (Europa Press / Fred Marvaux)
Dos eurodiputats amb braçals prohibits al Mundial de Qatar, durant el ple del 24 de novembre (Europa Press / Fred Marvaux)
Brussel·les

Les claus del Qatargate: sis detinguts en un cas de corrupció que esquitxa l'Eurocambra

La trama de possibles suborns de Qatar a diputats del Parlament Europeu tenia com a objectiu influir en les decisions de l'Eurocambra

Actualitzat

Divendres, coincidint amb el Dia Internacional contra la Corrupció, es va destapar l'anomenat Qatargate, una trama de possibles suborns de Qatar a europarlamentaris.

L'escàndol ha esquitxat una de les vicepresidentes de la cambra, Eva Kaili, diputada socialdemòcrata grega, que es troba detinguda.

En el ple del 21 de novembre passat, des de la tribuna del Parlament Europeu, Kaili va definir Qatar com un país "líder en drets laborals" i va referir-se al Mundial de futbol com una "prova que la diplomàcia esportiva pot aconseguir una transformació històrica d'un país amb reformes que inspiren el món àrab".

Aquest dilluns, la policia belga va tornar a entrar a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les per recollir les dades informàtiques que divendres va ordenar bloquejar.
 

Quan va començar la investigació?

La Fiscalia belga ha explicat que fa quatre mesos que investiga suposats suborns a persones "amb una posició política i estratègica significativa" dins del Parlament Europeu per part del govern de Qatar. Tot plegat, amb l'objectiu d'influir en les decisions de l'Eurocambra.

En total, s'han detingut sis persones a Brussel·les, dues de les quals han quedat en llibertat amb càrrecs, i dues més a Itàlia. També s'han fet més d'una vintena de registres.

El ple del Parlament Europeu d'aquest dilluns a Estrasburg
El ple del Parlament Europeu d'aquest dilluns a Estrasburg (EFE / Julien Warnand)

Quants detinguts hi ha?

Actualment hi ha quatre persones detingudes: la vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili; el company de Kaili i assessor al Parlament Europeu, Francesco Giorgi; l'exeurodiputat italià i president de l'ONG Fight Impunity, Pier Antonio Panzeri, per a qui havia treballat Giorgi, i un lobbista de Brussel·les de qui no ha transcendit el nom.

A més, dues de les persones detingudes divendres han quedat en llibertat condicional: el secretari general de la Confederació Sindical Internacional, Luca Visentini; i el pare de Kaili.

 

De què se'ls acusa?

Els imputats haurien acceptat "important sumes de diners i regals importants" a canvi d'intentar influir en determinades decisions de l'Eurocambra. Estan acusats de corrupció, blanqueig de diners i pertinença a organització criminal, segons va apuntar el portaveu de la Fiscalia belga, Erik van Duyse.

Eva Kaili, reunida el mes d'octubre passat amb el ministre de Treball de Qatar, Ali bin Samikh Al Marri
Eva Kaili, reunida el mes d'octubre passat amb el ministre de Treball de Qatar, Ali bin Samikh Al Marri(Reuters)

Hi ha més detinguts?

L'escàndol ha traspassat les fronteres de Bèlgica. A Itàlia, un tribunal de Brescia ha ordenat la detenció de la dona i la filla de Panzeri.

Segons la premsa italiana, tenien un allotjament pagat a Doha per passar-hi el Cap d'Any, per un valor de 9.000 euros per persona i dia. A més, tenien en marxa una operació immobiliària per comprar una casa a la Vall d'Aosta.
 

Hi ha més eurodiputats implicats?

El cap de setmana, la policia belga ha escorcollat el domicili de l'eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Tarabella, a qui han confiscat un equip informàtic.

En el registre hi era present la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola. La Constitució belga obliga que qui presideix el Parlament Europeu estigui present en els registres dels domicilis dels eurodiputats escollits a Bèlgica.

Com Kaili, Tarabella s'ha reunit darrerament amb representants de Qatar i han defensat el país a l'Eurocambra. "Òbviament, la situació a Qatar no és perfecta, ni de bon tros. Queda molt per fer, però encara és el país que ha emprès el camí de la reforma. I l'organització de la Copa del Món ha estat probablement el detonant que ha accelerat aquestes reformes", va dir l'eurodiputat belga en el ple del 21 de novembre.

Tarabella ha demanat la suspensió del grup. A més, la belga Maria Arena, que té una assistent involucrada en el cas, ha deixat temporalment la presidència de la subcomissió de Drets Humans.

Finalment, dos eurodiputats italians, Pietro Bartolo i Andrea Cozzolino, també s'han apartat de les tasques legislatives o internes dins del grup parlamentari.

L'eurodiputat socialdemòcrata belga, Marc Tarabella
L'eurodiputat socialdemòcrata belga Marc Tarabella (Europa Press)

Kaili continua sent vicepresidenta de l'Eurocambra?

Eva Kaili, ocupava una de les 14 vicepresidències del Parlament Europeu. Primer va ser suspesa de tots els poders, tasques i competències just després que esclatés el cas.

Però només podia destituir-la del càrrec el ple de la cambra, que és qui va nomenar-la. I això ha passat aquest dimarts, quan l'ha destituït una majoria aclaparadora.

El Partit Socialista Grec (Pasok) ha expulsat Kaili i li reclama que abandoni l'escó a l'Eurocambra.

Es preveu que els presidents dels grups parlamentaris es reuneixin aquest dimarts per activar l'article 21 del reglament de la cambra, que estipula com s'ha de destituir un vicepresident.

En cas que tiri endavant, correspondrà als socialistes nomenar una nova vicepresidenta, que haurà de rebre el suport de la majoria de la cambra.

La vicepresidenta del Parlament Europeu esquitxada pel Qatargate, Eva Kaili
La vicepresidenta del Parlament Europeu esquitxada pel Qatargate, Eva Kaili (Reuters)

Com ha reaccionat el Parlament Europeu?

El Parlament Europeu ha promès que impulsarà una àmplia reforma de les normes de transparència i una investigació interna en profunditat.

La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha assegurat aquest dilluns que "no hi haurà impunitat" davant els suposats suborns a europarlamentaris. Davant una trama de corrupció que afecta el cor del Parlament Europeu, Metsola ha proclamat que "la democràcia europea està sent atacada".

Més enllà de la suspensió de Kaili, en el ple, els líders dels grups parlamentaris han condemnat unànimement la corrupció i han demanat que s'aclareixin els fets.

L'Eurocambra ha acordat introduir a l'ordre del dia un debat sobre corrupció que se celebrarà aquest dimarts a la tarda.

La setmana que ve estava previst votar la liberalització de visats als ciutadans de Qatar que entrin a la zona Schengen, però Metsola, amb el suport dels grups parlamentaris, ha decidit retornar l'informe a la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, durant el ple d'aquest dilluns
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, durant el ple d'aquest dilluns (Europa Press / Frederick Florin)

Què buscava la policia belga a l'Eurocambra?

Aquest dilluns, la policia belga ha tornat a entrar a les dependències del Parlament Europeu per recollir les dades informàtiques que havia ordenat bloquejar perquè ningú les pogués eliminar.

Aquestes dades han de permetre aclarir més detalls del cas.

Quants diners s'han intervingut?

Divendres es van interceptar almenys 600.000 euros en metàl·lic al domicili d'un dels sospitosos. A aquesta quantitat se li han de sumar 150.000 euros, també en metàl·lic, que s'han requisat aquest dilluns al domicili d'un eurodiputat i diversos centenars de milers més que suposadament van trobar dins d'una maleta del pare d'Eva Kaili.

També s'han requisat telèfons mòbils i equips informàtics.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióParlament EuropeuMundial Qatar 2022
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut