La vicepresidenta del Parlament Europeu esquitxada pel Qatargate, Eva Kaili
La ja exvicepresidenta del Parlament Europeu esquitxada pel Qatargate, Eva Kaili, en una imatge d'arxiu

Destituïda per majoria aclaparadora la vicepresidenta europea Eva Kaili pel Qatargate

La presidenta de l'Eurocambra ha convocat una reunió extraordinària dels presidents i han acordat que tots els grups votessin a favor de la destitució

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament Europeu ha destituït aquest dimarts al migdia la vicepresidenta Eva Kaili, eurodiputada socialista per Grècia, acusada d'haver acceptat suborns del govern de Qatar, per 625 vots a favor, 1 en contra i dues abstencions.

És una majoria molt aclaparadora, inusual a l'Eurocambra, i s'ha gestat prèviament en la conferència de presidents, que ha acordat per unanimitat que els diputats de tots els grups votessin a favor de la proposta de destitució.

Resultat de la votació al Parlament Europeu per destituir la vicepresidenta, Eva Kaili, aquest dimarts

L'acord l'ha anunciat durant el mateix ple la presidenta de la cambra, la maltesa Roberta Metsola, que ha precisat que perquè fos vàlid calia que votessin a favor dues terceres parts dels diputats.


Reunió extraordinària a petició del Grup Socialista

Metsola ha convocat la reunió de presidents de manera extraordinària aquest mateix matí de dimarts després que el Grup Socialista, en què estava integrada Kaili, li ha demanat la destitució.

Tot plegat ha activat l'article 21 del reglament de la cambra, que estipula que la destitució del titular d'una vicepresidència només la pot decidir una votació del ple.

L'espanyola Iratxe García, presidenta del Grup Socialista Europeu, ha afirmat que el que ha passat és que algú ha posat l'interès personal per damunt del comú.

"El que ha fallat és que hi ha algú que s'ha saltat les principals normes del nostre grup, això és el que ha fallat, hi ha hagut una mala praxi, que algú no ha respectat el principi fonamental de la nostra activitat, que és posar l'interès comú per sobre de l'interès personal, això ha fallat."

Iratxe García, presidenta del Grup Socialista Europeu, aquest dimarts a Brussel·les

García ja va anunciar dissabte, l'endemà de la detenció, que demanarien activar l'article 21 per destituir Kaili "per protegir la respectabilitat de la institució i la confiança dels ciutadans".

Tant el Grup Socialista Europeu com el Pasok, el partit socialista grec, han expulsat Kaili, que des de diumenge està en presó preventiva, juntament amb tres persones més.


Qatar, "líder en drets laborals", segons Kaili

Kaili, els altres tres empresonats i les dues altres persones que es va detenir divendres estan acusats d'haver acceptat suborns de Qatar perquè contribuïssin a millorar la reputació del país, cosa que Kaili va fer el novembre en un debat sobre els drets humans a l'emirat.

Llavors va afirmar que Qatar és "un país líder en drets laborals" i va afegir que amb el Mundial de Futbol havia fet "una transformació històrica" gràcies a "la diplomàcia esportiva".

La policia belga va començar la investigació fa 4 mesos, i divendres va detenir 6 persones, entre les quals hi havia Kaili i el seu company i assessor, l'italià Francesco Giorgi.

 

 

ARXIVAT A:
CorrupcióParlament EuropeuMundial Qatar 2022
Anar al contingut