Brussel·les

Qatargate: la policia escorcolla l'Eurocambra i Metsola diu que no hi haurà impunitat

La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha dit en l'inici del ple que "la democràcia europea està sent atacada" davant els suposats suborns de Qatar

RedaccióActualitzat

La policia belga ha entrat aquest dilluns a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les per incautar-se de dades necessàries per a la investigació d'un suposat cas de corrupció i blanqueig de capitals, vinculats a Qatar, per part de membres d'aquesta institució.

Els agents han entrat a l'edifici de la cambra per obtenir dades informàtiques de 10 persones que hi treballen. Segons ha informat la fiscalia belga, aquestes dades havien estat "congelades" divendres en el marc de l'operació policial pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l'Eurocambra.

La fiscalia també ha confirmat que es van fer registres a Itàlia aquest diumenge. En total s'han fet 20 registres: 19 en oficines i habitatges i el d'aquest dilluns a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.

En els registres, les autoritats judicials belgues han trobat 600.000 euros en el domicili d'un dels sospitosos, "diversos centenars de milers d'euros" en una maleta a un hotel de Brussel·les i 150.000 euros en l'habitatge d'un eurodiputat.

Això mentre a la seu d'Estrasburg s'ha celebrat una sessió plenària que està marcada per aquest escàndol. Es tracta de suborns que Qatar hauria pagat a una de les vicepresidentes de la cambra, la socialista grega Eva Kaili, i a altres persones perquè ajudessin a millorar la imatge del país amb motiu del mundial de futbol.

Eva Kaili al Parlament Europeu
Eva Kaili ja ha estat suspesa de les seves funcions al Parlament Europeu (Reuters)

Kaili, que és a la presó com la resta de detinguts, podria ser desposseïda del càrrec en aquest ple, si ho proposen tres cinquenes parts dels membres de la cambra i, en cas que es voti el cessament, hauran de votar-hi a favor una majoria de dos terços dels vots emesos.

Aquest cap de setmana, l'Eurocambra ja la va suspendre de les seves funcions, davant d'unes acusacions que, segons ha afirmat aquest matí la presidenta de la Comissió Europea, "de gran preocupació i molt serioses".


Metsola: "La democràcia europea està sent atacada"

La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha dit en l'inici del ple que "la democràcia europea està sent atacada" i que "no hi haurà impunitat" davant els suposats suborns.

"La corrupció no pot ser rendible", ha dit Metsola. Posteriorment a la seva intervenció, els líders dels grups parlamentaris han pres la paraula per expressar de manera unànime la condemna a la corrupció i per demanar que s'esclareixin els fets.

Úrsula Von der Leyen també ha demanat que les institucions europees es regeixin per "estàndards alts d'independència i integritat", alhora que ha subratllat que la Comissió ha proposat la creació d'un òrgan que vigili el compliment de bones pràctiques a les institucions europees.

Pel que fa al procés parlamentari de la proposta per liberalitzar els visats amb Qatar, estava previst que Metsola anunciés aquest dilluns l'inici de les negociacions, però ha optat per fer marxa enrere i que la proposta torni a la comissió parlamentària.

El Parlament Europeu ha acordat introduir a l'ordre del dia un debat sobre corrupció que es farà aquest dimarts a la tarda. Al matí, els presidents dels grups es reuniran per activar l'article 21 del reglament de la cambra, el que estipula com s'ha de destituir una vicepresidenta.

El ple del Parlament Europeu arrenca aquest dilluns a la tarda
El ple del Parlament Europeu ha començat aquest dilluns a la tarda (Reuters)

Enganxada in fraganti 

Kaili no es va beneficiar de la seva immunitat parlamentària perquè la van enxampar "en flagrant delicte", ja que, en els escorcolls que va fer la policia belga divendres dins del que ja s'ha batejat com a "Qatargate", van trobar bosses plenes de bitllets a l'apartament de la socialista grega.

També se l'ha apartat del seu partit, el grec PASOK i, aquest dilluns, Grècia ha congelat tots els seus béns, segons informa l'agència Reuters.

En la mateixa línia que Van der Layen, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha condemnat el cas: "No soc un jutge i hi ha un procés en marxa, però les notícies són molt preocupants."
 

Qui és Eva Kaili?

Eva Kaili, de 44 anys, va ser presentadora a la televisió grega i és eurodiputada des de l'any 2014. El gener d'aquest any va ser escollida per a una de les vicepresidències del Parlament Europeu. 

A finals de novembre, des de la tribuna del Parlament Europeu, ja va fer unes declaracions elogiant Qatar que van criticades per les files de l'esquerra. Kaili va defensar, entre altres coses, que l'organització de la Copa del Món per part de l'estat del golf Pèrsic era testimoni de la "transformació històrica d'un país les reformes del qual han inspirat el món àrab".

A banda d'ella, hi ha imputat el seu company i assessor al Parlament Europeu, Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri i un lobbista de Brussel·les de qui no ha transcendit la identitat.

El pare de Kaili, a qui la policia va detenir divendres mentre intentava escapar-se amb 600.000 euros en una bossa, i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini, també van ser detinguts, però han quedat en llibertat.

ARXIVAT A:
CorrupcióParlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut