Barcelona

JxSí i la CUP tiren endavant la tramitació de la resolució tot i l'oposició de la resta de grups

"Aquest Parlament no fa res il·legal", ha afirmat Carme Forcadell

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament ha acordat reprendre la tramitació de la resolució independentista pactada per Junts pel Sí i la CUP. La decisió l'ha pres després de la primera reunió de la junta de portaveus, que s'ha fet enmig d'una gran expectació i de les crítiques dels grups de l'oposició, que entenen que la presidenta de la cambra s'ha saltat el reglament convocant la junta perquè el grup parlamentari del PP encara no està constituït. La reunió, que ha durat prop d'una hora i a la qual no ha assistit el PP, ha servit per evidenciar les diferències entre el bloc de Junts pel Sí i CUP –que volen seguir endavant amb la tramitació de la resolució independentista–, i C's, PSC, PPC i Catalunya Sí que es Pot –que no donen validesa a la junta perquè es reuneix malgrat que no s'ha constituït el grup parlamentari dels populars.

La reunió estava convocada per escoltar el parer dels grups després que diverses formacions van demanar que es reconsiderés l'admissió a tràmit de la declaració sobiranista. El termini per resoldre les sol·licituds s'acaba aquest dimarts, i la presidència de la cambra va entendre que havia de convocar la junta per donar-hi una resposta. Un cop la reunió de la junta de portaveus ha acabat sense acord, la mesa del Parlament s'ha reunit per continuar amb la tramitació de la resolució rupturista.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comparegut davant dels mitjans després d'aquesta reunió. "Aquest Parlament no fa res il·legal. Hem convocat la junta de portaveus justament per complir el reglament", s'ha defensat. Forcadell ha assegurat que es tracta d'un "problema de forma" i que la junta ha estat "consultiva", que el reglament hi obliga per escoltar les peticions de tots els grups i que la decisió de convocar-la es va prendre després que ho aconsellés un informe jurídic.

La presidenta de la cambra ha explicat que, ara, continuaran tots els tràmits de la declaració d'inici de desconnexió. En aquest sentit, ha afegit que el període d'esmenes acaba divendres a les 12 del migdia, i que llavors convocaran la mesa i la junta de portaveus una altra vegada "per ordenar el ple, que tindrà lloc la setmana que ve"; serà aquest junta de divendres qui decidirà quin dia en concret.

El PP, Ciutadans i el PSC han decidit presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per evitar aquest ple. Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot ha qualificat de "kafkiana" la situació que s'ha viscut a la junta de portaveus i ha anunciat que no presentarà recurs contra la resolució de Junts pel Sí i la CUP. El portaveu d'aquest grup, Joan Coscubiela, ha dit que "Junts pel Sí i la CUP tenen tot el dret del món a presentar una resolució", però que no poden "trepitjar i vulnerar les normes del Parlament" per debatre-la en un determinat dia "en funció de les seves necessitats d'escenificació de la investidura del president de la Generalitat". "La presidenta s'ha posat al servei de dos grups parlamentaris", ha afegit. Coscubiela, a més, ha assegurat que la portaveu de Junts pel Sí a la reunió, Marta Rovira, ha anunciat que recorrerà al Tribunal Constitucional si es qüestiona la validesa dels acords de la mesa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut