Puigdemont, Turull i Nogueras, aquest matí a Brussel·les (Europa Press)

Junts diu que encara no hi ha acord i l'escull és l'abast de l'amnistia

Fonts del partit independentista refreden la possibilitat d'un pacte imminent i asseguren que no volen ser esclaus de la pressa

RedaccióActualitzat

Junts ha refredat aquest divendres la possibilitat d'un acord d'investidura imminent amb el PSOE, que en aquests moments està encallat per l'abast de l'amnistia. Fonts del partit apunten que l'acord no està tancat i han negat haver-se reunit, tal com s'esperava, amb Santos Cerdán, secretari d'Organització del PSOE.

Els juntaires asseguren que aquest matí a Brussel·les únicament s'ha produït una trobada interna de treball entre l'expresident de la Generalitat i actual eurodiputat, Carles Puigdemont, el secretari general del partit, Jordi Turull, i la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras.

L'escull a hores d'ara estaria en els límits de l'amnistia, que Junts vol que siguin amplis i que el PSOE emmarca en el fet que siguin susceptibles de passar el filtre del Tribunal Constitucional.

Així, la discussió se centraria en el preàmbul de la norma, on ha de quedar reflectit a qui afecta l'amnistia.

En aquest sentit, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha enviat aquest matí un text als integrants de l'executiva del partit en què critica l'acord d'investidura entre el PSOE i ERC i avança que el possible pacte entre el Partit Socialista i Junts trigarà dies.

"Hem treballat molt, no deixarem a cap soldat tirat. No farem una amnistia per a VIPS", ha assegurat.

Des de Junts, a més, insisteixen que no volen ser esclaus de les presses. 

Tot plegat, malgrat que la signatura de l'acord entre Esquerra i el PSOE semblava acostar la investidura de Pedro Sánchez.

A més, els socialistes han enviat Cerdán a Brussel·les amb el repte d'aconseguir el sí de Junts. Recordem que el número tres del PSOE és qui es va reunir amb Carles Puigdemont dilluns passat al despatx de l'expresident al Parlament Europeu, una fotografia que va servir per reconèixer-lo com interlocutor vàlid.

Però aquest divendres no hi ha cap compareixença prevista a Brussel·les ni de Junts ni de PSOE sobre aquest tema, fet que fa preveure que les negociacions hauran d'esperar hores o dies.


Asens veu l'acord al 95% i diu que Borràs no hi entra

Tot i que en aquests moments no hi ha res tancat, el negociador de Sumar, Jaume Asens, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a TVE que el PSOE i Junts tenen acordat "el 95%" de la llei d'amnistia.

Segons Asens, la situació processal de la presidenta de Junts, Laura Borràs, "està exclosa" de l'última proposta del PSOE, i, per tant, no es podria beneficiar de l'amnistia, però "aquest no és el problema" perquè, "pel que ell sap", Junts ho accepta.

Precisament, Laura Borràs, juntament amb Jordi Turull, s'haurien quedat a Brussel·les, tot i que en aquests moments es desconeix si participen en la trobada amb el PSOE.

A més, Asens ha detallat que l'escull tampoc seria que en el text hi aparegués la paraula referèndum i s'ha mostrat convençut que "les pròximes hores seran determinants" per tancar el pacte.

La reunió d'aquest dilluns entre les delegacions de Junts i PSOE, encapçalades per Carles Puigdemont i Santos Cerdán
La reunió d'aquest dilluns entre les delegacions de Junts i PSOE, encapçalades per Carles Puigdemont i Santos Cerdán (EFE)

La mesa habilita tots els dies fins al 27 de novembre

Amb la incògnita de quan podria cristal·litzar el pacte, aquest divendres, la mesa del Congrés ha habilitat tots els dies fins al 27 de novembre, festius inclosos, per al debat d'investidura.

Recordem que el 27 és el dia màxim per investir Pedro Sánchez; si no, hi haurà eleccions anticipades el 14 de gener.

En aquest sentit, fonts del Congrés apunten que, mentre no hi hagi acord entre el PSOE i Junts, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, no fixarà la data de celebració del debat.

Els socialistes preveien poder registrar la llei d'amnistia aquest divendres i que Armengol pogués anunciar aquest mateix matí la data de la investidura perquè el debat se celebrés la setmana que ve, previsiblement els dies 8 i 9 de novembre.

Un cop s'anunciï el pacte, el registre de la llei es podria fer fins i tot en cap de setmana i de forma telemàtica.


Sense acord en la reunió del secretariat

En la reunió d'aquest dijous. la direcció permanent de Junts, encapçalada per Jordi Turull, va analitzar els termes de la redacció de l'acord amb el PSOE. A banda de l'amnistia, entre les principals reivindicacions de Junts per votar a favor de la investidura de Sánchez també hi ha la figura d'un mediador o verificador del que s'acabi pactant, així com el reconeixement nacional de Catalunya.

De fet, la falta d'acord amb Junts és el que ha fet que no s'hagi difós el redactat de l'acord sobre l'amnistia, pendent encara del suport de la formació de Puigdemont.

Puigdemont, Borràs, Turull, entre d'altres dirigents de Junts, reunits a Brussel·les
La cúpula de Junts es reuneix en un hotel de Brussel·les (ACN/Nazaret Romero)

Puigdemont: "Totes les precaucions són poques"

Aquest dijous al vespre, hores després de l'anunci del pacte entre Esquerra i PSOE, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha dit en un tuit que "per tractar amb el sistema polític espanyol totes les precaucions són poques".

En un moment en què la negociació enfila la recta final, Puigdemont ha enviat un missatge de calma. "No canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin", assenyala.


Fonts pròximes amb qui TV3 ha pogut parlar van en la mateixa línia que Puigdemont. Asseguren que hi ha massa desconfiances perquè, "quan creus que fas passes endavant, actuen en direcció contrària". Des de Junts, es creu que la negociació encara va per a llarg o potser, finalment, enlloc si no hi acaba havent acord.

D'altra banda, Toni Comín, que avui ha presentat el seu llibre a Elna, ha defensat obertament l'amnistia i ha dit que aconseguir-la seria una victòria aclaparadora. Tot i això, no la dona per feta i recepta calma i paciència.

 

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPSOECarles PuigdemontPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut