Sintonia entre ERC i PSOE per a un acord d'investidura que doni estabilitat a la legislatura

Aragonès afirma que amb l'amnistia s'aconsegueix "un nou impossible" després que Junqueras i Bolaños hagin segellat el pacte a Barcelona

RedaccióActualitzat

El PSOE i ERC han tancat aquest dijous un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, i l'ha avalat l'executiva dels republicans.

L'acord l'han signat a Barcelona el president d'ERC, Oriol Junqueras i el ministre de la Presidència en funcions i membre de la comissió negociadora del PSOE, Félix Bolaños.

A la tarda han fet públic el document de 13 pàgines de l'acord després que Junqueras i Pere Aragonès per part d'ERC i Bolaños i Salvador Illa per part del PSOE n'expliquessin els detalls.


"Amnistia sense exclusions i sense excepcions"

En roda de premsa a la seu d'ERC, Oriol Junqueras ha afirmat que l'acord sobre l'amnistia és "sense exclusions i sense excepcions" i ha assegurat que inclourà tothom que estigui encausat pel procés:

"Tots aquells que van participar d'una manera o altra en el 9N, en l'1 d'octubre, el Tsunami Democràtic o els CDR, que van participar en actes de protestes contra sentències injustes."

Pel que fa a l'acord polític, ha explicat que es donarà "continuïtat de la taula de negociació per avançar en el camí de posar el futur de Catalunya en mans de la ciutadania".


La taula de diàleg/negociació tindrà continuïtat

Sobre aquesta taula, Junqueras ha subratllat que la seva existència vol dir que el govern espanyol "reconeix l'existència d'un conflicte polític entre l'Estat i bona part de la societat catalana":

"Això és molt important, però encara és més important que el govern espanyol reconegui que aquest conflicte s'ha de resoldre amb termes democràtics."

Per ara, ha dit, hi ha el compromís de negociació entre els dos governs. Una qüestió ha afegit, molt important perquè "qui ha de negociar en nom de Catalunya ha de ser el govern" i ha instat els partits a crear, en tot cas, "altres taules".

En aquesta taula, ha posat èmfasi també que ha de servir per definir les condicions necessàries perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur, en referència a un possible referèndum.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dijous a Barcelona (Europa Press)

Condonació de part del FLA en un "acord d'investidura"

Sobre el finançament, Junqueras ha reiterat el compromís del govern espanyol d'assumir una part del FLA, 15.000 milions d'euros, i ha afegit que això suposarà també per a la Generalitat un estalvi en interessos que calculen que és de 1.300 milions d'euros.

En aquest sentit, també han acordat el finançament de 1.600 milions d'euros per a Mossos d'Esquadra i 150 milions d'euros per a un fons de recerca.

Sobre si l'acord contempla alguna durada, ha dit que es tractava d'un acord d'investidura i que més endavant ja es veurà:

"Mentre hi hagi continuïtat en el compliment dels acords i de complir-los, és més fàcil que la legislatura tingui continuïtat."


Aragonès: "Hem conquerit un nou impossible"

Mentre Junqueras encara parlava, en un acte a l'antiga presó de la Model el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, s'ha referit també de l'acord amb el PSOE i ha afirmat que "l'amnistia no és un punt final".

Aragonès ha afegit que, amb l'amnistia, "hem aconseguit un nou impossible" i ha assegurat que, de tota manera, això "no tanca el conflicte":

"Amb l'amnistia no es tanca el conflicte perquè l'amnistia no el pot tancar. El conflicte es tancarà reconeixent els drets nacionals de Catalunya."

Aragonès ha dit que cal iniciar una "segona fase" per abordar la resolució del conflicte en què s'haurà de "trobar una sortida política" que "tingui el suport de la majoria de la societat catalana".

La que defensa el govern, ha afegit, "és el dret a l'autodeterminació".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dijous a Barcelona

Illa: "Aquest acord és una oportunitat"

Per la banda socialista, han fet una roda de premsa a la seu del PSC: Salvador Illa ha assegurat que l'acord és l'inici d'una nova etapa política en què "la societat catalana ha passat pàgina", i que ara els partits polítics fan el mateix:

"Aquest acord és una oportunitat de continuar avançant en el camí de la convivència i la normalització política a Catalunya, un camí que les urnes ens han donat l'oportunitat de continuar liderant."

Illa ho ha dit en català, i ho ha repetit després en castellà abans de deixar la paraula a Félix Bolaños.

Aquest s'ha encarregat d'anunciar les línies mestres de l'acord, que ha afirmat que s'ha negociat amb discreció, i que ara es fan públics els termes de l'acord "fins a l'última coma" perquè tothom els conegui.

Segons Bolaños, és un acord per a la investidura de Sánchez, però també amb l'aspiració per aconseguir una legislatura estable en què es milloraran "els recursos públics" per a Catalunya:

"Aquests acords són millores i pretenen passar pàgina, i també són una aposta clara i una millora pels serveis públics, que inclouen un acord en matèria de Rodalies i una millora dels recursos públics a Catalunya."

El ministre en funcions Félix Bolaños i el primer secretari del PSC Salvador Illa aquest dijous a Barcelona (Europa Press)

Nova empresa de Rodalies amb participació de l'Estat

El ministre en funcions ha afegit que l'acord inclou una llei d'amnistia, però que aquesta encara s'està negociant "amb altres forces polítiques" i per això no podia donar-ne detalls.

Sí que ha dit que el traspàs progressiu de Rodalies que s'ha pactat inclou la creació d'una nova empresa pública amb participació de la Generalitat i també de l'Estat:

"Es fa amb una nova empresa que es constituirà amb el nom de Rodalies Catalunya participada tant per l'administració general de l'Estat com per la Generalitat de Catalunya."

"La idea és continuar cooperant i col·laborant per millorar el servei de Rodalies cada dia pels ciutadans."

Segons ha dit Bolaños, l'acord és "la culminació" del traspàs de Rodalies que va començar el 2009 i el 2010.


Mesures perquè la Generalitat es pugui finançar als mercats

El dirigent del PSOE també ha dit que l'acord vol "millorar la situació financera de Catalunya", amb mesures que permetin a la Generalitat tornar a finançar-se als mercats:

"Això es farà amb un mecanisme que serà extensible a les altres comunitats autònomes amb el qual l'Estat assumeix part del deute autonòmic."

Segons Bolaños, aquest mecanisme inclourà "finançament específic per a competències singulars" com els Mossos o els òrgans judicials.

També "mecanismes de gestió" perquè la Generalitat pugui executar les noves inversions de l'Estat a Catalunya, "sempre que no siguin estratègiques pel conjunt del país".


Text íntegre de l'acord PSOE-ERC per a la investidura de Sánchez

Podeu llegir el text sencer de l'acord entre PSOE i ERC en aquest document de 13 pàgines:

Acord d'investidura signat per al PSOE i Esquerra by on Scribd

L'aval de l'executiva d'ERC al pacte amb el PSOE

L'executiva d'Esquerra, reunida de manera telemàtica aquest dijous al matí, havia avalat abans l'acord amb una reunió que ha durat una hora i mitja.

Segons fonts d'ERC, en la reunió els membres de l'executiva han manifestat la satisfacció per l'entesa, també per la carpeta sobre el finançament de la Generalitat.

En aquesta temàtica llavors ja han assegurat que s'ha aconseguit una condonació parcial del deute del FLA, el Fons de Liquiditat Autonòmic, i el compromís d'avançar cap a la singularització del finançament de Catalunya.

A primera hora de la tarda s'ha sabut que aquest mateix dijous Junqueras s'havia reunit amb Bolaños a Barcelona per donar el vistiplau a l'acord:

Fèlix Bolaños i Oriol Junqueras aquest dijous revisant l'acord entre el PSOE i ERC a Barcelona (Foto: ERC/PSOE)


Consulta als militants d'ERC

L'acord encara ha de passar per una consulta a la militància: es farà aquest divendres de les 10 del matí a les 6 de la tarda i els afiliats podran votar de forma telemàtica i també de presencial.

Els ho han explicat aquest dijous al migdia amb un correu electrònic en el qual no s'ha detallat a quina pregunta concreta hauran de respondre.


Junts reclama al PSOE "compromisos ferms"

Mentrestant, aquest mateix dijous Carles Puigdemont ha reunit el secretariat permanent de Junts a Brussel·les, també amb un eventual acord d'investidura amb el PSOE sobre la taula.

A diferència del que ha passat amb ERC, aquesta reunió s'ha acabat a mitja tarda sense donar el vistiplau a cap mena d'acord amb el PSOE.

Fonts de Junts han dit que continuaran negociant i que cal que aquest partit els faci arribar compromisos ferms per poder signar un acord per a la investidura de Pedro Sánchez.


Dimarts, acord per l'amnistia

El pacte entre PSOE i ERC per l'amnistia es va tancar aquest dimarts i es va donar a conèixer amb un comunicat fet públic pels dos partits després d'una trucada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès.

Encara no se'n saben gaires detalls, però ERC assegura que satisfà les seves demandes, incloses una solució per als encausats per les mobilitzacions promogudes per Tsunami Democràtic després de la sentència del procés.

Aquest dijous, acord per al traspàs de Rodalies

L'acord per al traspàs integral de Rodalies s'ha conegut aquest mateix dijous, i pel que s'ha explicat, hauria d'incloure les infraestructures, una reivindicació històrica de la Generalitat.

Els socialistes s'haurien compromès a registrar-lo al Congrés abans de la investidura, un traspàs que aniria molt més lluny que el 2010, en què es va traspassar parcialment la gestió i poca cosa més.

 

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraPSOEEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut