El fins ara diputat al Congrés es va retirar de la primera línia política el mes de maig (ACN)

Jaume Asens obre converses amb Puigdemont en nom de Sumar per a la investidura de Sánchez

El resultat de les eleccions d'aquest diumenge han donat a Junts la clau per a un govern progressista a l'Estat

RedaccióActualitzat

Hores després de saber-se el resultat a les eleccions al Congrés, ja han començat les converses per formar govern al bloc progressista. Jaume Asens, en representació de Sumar, està conversant amb l'entorn de Carles Puigdemont per abordar aquesta negociació, segons ha pogut confirmar TV3.

Des de Sumar creuen que "estan en la millor posició per encapçalar les negociacions" i "articular un govern per a la majoria social i plurinacional del nostre país". Per això, diuen, han escollit l'advocat Jaume Asens i fins fa poc diputat per En Comú Podem al Congrés, perquè "ha demostrat en el passat la seva capacitat d'acord".

També destaquen d'Asens el "coneixement de la realitat catalana, així com la seva bona relació amb molts dels espais cridats a entendre's", en referència a l'independentisme català i l'esquerra espanyola.  

El resultat d'aquest diumenge obre la possibilitat de reeditar un govern de PSOE i Sumar, però farien falta els vots dels seus socis habituals --Bildu, ERC i PNB--, i també almenys cinc vots de Junts, a qui s'ha de convèncer.

Una altra possibilitat davant d'aquest escenari, seria convocar uns nous comicis, però el president del govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ja ha dit que no preveu unes noves eleccions. 

Des de Junts, el portaveu, Josep Rius, ha dit aquest dilluns a la tarda que no els consta "cap contacte oficial" entre dirigents del PSOE o Sumar i representants de la formació independentista.

Asens va deixar la política aquest maig després d'una legislatura a l'Ajuntament de Barcelona a l'equip d'Ada Colau i una altra al Congrés dels Diputats com a líder dels Comuns a Madrid. Durant tot aquest temps, Asens també ha estat una de les cares d'aquesta formació política més obertament favorables a un referèndum sobre la independència.

Tot i que Asens ha tingut la seva trajectòria al voltant de Podem, té amistat amb polítics de l'entorn independentista com Toni Comín, ara a l'exili amb Carles Puigdemont. Va impulsar els indults i la reforma del delicte de sedició. També va visitar els líders independentistes a la presó i, com a advocat, va acompanyar a l'exili Comín, que ara és el seu interlocutor.

A banda de la seva trajectòria política, Asens té un llarg recorregut com a advocat penalista en casos coneguts d'activistes com el del cinema Princesa a Barcelona o la Flotilla de Gaza.

També ha estat un dels advocats que van exercir l'acusació de l'Observatori DESC contra l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i va representar la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i altres entitats veïnals contra trames de corrupció com el cas Palau o la falsificació de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella.

ARXIVAT A:
JuntsEleccions Generals 2023 - 23JSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut