Un bombardeig israelià ha destruït aquest diumenge la mesquita de Deis Al-Balah, a la ciutat de Gaza
Un bombardeig israelià ha destruït aquest diumenge la mesquita de Deis Al-Balah, a la ciutat de Gaza (EFE/Mohammed Saber)

Israel intensifica els atacs al sud de Gaza mentre continuen les converses per a una treva

Antony Blinken viatja al Pròxim Orient amb l'objectiu de donar impuls a la negociació per un alto el foc a la Franja

Israel intensifica els atacs al sud de la Franja de Gaza, a les ciutats de Rafah i Khan Yunis.

L'exèrcit israelià ha anunciat el desmantellament del quarter general de Hamas a Khan Yunis. Segons Israel, a l'edifici conegut com a Al-Qadsia, Hamas tenia el seu centre d'entrenament i les oficines de Mohamed Sinwar, germà de Yahya Sinwar, líder del grup islamista dins de Franja.

En paraules del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja han destruït "17 dels 24 batallons" de Hamas i anuncia un enduriment dels atacs. Yoav Gallant, ministre de Defensa d'Israel, assegura que la pressió sobre el braç armat de Hamas està funcionant: "Els colpegem amb duresa i estan en una situació difícil".

Soldats israelians en l'edifici que asseguren era el quarter general de Hamas a Khan Yunis
Soldats israelians en l'edifici que asseguren era el quarter general de Hamas a Khan Yunis (EFE)

Via diplomàtica

Israel i Hamas negocien, sota mediació àrab, una treva a canvi de l'alliberament dels ostatges. Les vies diplomàtiques a la recerca d'una sortida al conflicte estan obertes des del cap de setmana passat, quan els caps dels serveis secrets dels Estats Units, Egipte, Qatar i Israel es van reunir a París a porta tancada. Segons fonts del govern presidit per Joe Biden a la reunió es va negociar un intercanvi de presoners palestins per etapes i el compromís d'un alto el foc de fins a dos mesos.

Justament aquest diumenge, el secretari d'Estat Antony Blinken ha arribat al Pròxim Orient amb l'objectiu de donar impuls a la negociació.

El mes de novembre Israel i Hamas van pactar un alto el foc de quatre dies -- que després es va allargar-- a canvi de l'alliberament d'una cinquantena d'ostatges israelians. Aquell primer acord d'alto el foc es va negociar amb la mediació de Qatar i Egipte, i també dels EUA, i va permetre l'entrada de camions amb ajuda humanitària, petroli, aigua i aliments a la Franja de Gaza a través de la frontera amb Egipte.

Des del mes de desembre, les tropes israelianes centren l'ofensiva a Gaza a la ciutat de Khan Yunis, al sud de la Franja i on sospiten que s'hi amaga Yahya Sinwar. Els bombardejos israelians han causat més d'un centenar de víctimes a Gaza en les últimes hores.

El nombre total de palestins morts des de l'inici de la invasió ja supera els 27.200, segons dades del Ministeri de Salut de Hamas.

D'altra banda, milers de manifestants s'han concentrat a les principals ciutats d'Israel per reclamar la fi del mandat del primer ministre Benjamin Netanyahu i el retorn dels 136 ostatges que encara estan segrestats per Hamas.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelPalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut