Un coet dissenyat per estudiants de la UPC, a la Lliga universitària més prestigiosa del món

És el primer cop que un equip espanyol és seleccionat per participar en la Spaceport America Cup

RedaccióActualitzat

Nou estudiants de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) han fet història.

El seu coet estratosfèric LUCID participarà en la Spaceport America Cup, que tindrà lloc del 17 a 22 de juny a Nou Mèxic, als EUA. És el primer cop que un equip espanyol ha estat seleccionat per participar en la competició universitària de coets més prestigiosa del món.

L'equip d'estudiants Cosmic Research competirà en la categoria dels 9 km d'altura. Dels 28 participants d'aquesta modalitat, només tres són europeus: l'equip de la UPC, el de la Universitat Tecnològica de Múnic i el de la Universitat Politècnica de Bucarest. La resta són dels Estats Units, Austràlia, el Canadà, l'Índia, Nova Zelanda i Tailàndia.

L'equip català ha batejat el coet estratosfèric amb el nom de LUCID, fent honor a Shannon Lucid, una bioquímica i astronauta dels Estats Units que ha volat amb la NASA cinc cops, ha trencat tots els rècords vivint 188 dies a l'espai i ha estat cap científica de la NASA a la dècada del 2000.

L'equip està liderat precisament per una dona, l'estudiant sabadellenca Alba Badia, guardonada amb el premi Dona Tic Revelació 2023.

Equip d'estudiant preparant el coet amb què competiran
És el primer cop que un equip espanyol participa en la competició universitària de coets més prestigiosa del món (UPC)

El coet supersònic pot volar a 2.000 km/h

L'equip d'estudiants de la UPC han construït i dissenyat íntegrament el coet supersònic, que pesa 40 kg i fa més de 3 metres de longitud. L'aparell assolirà una velocitat de 2.000 km/h.

Per propulsar-se, el coet utilitzarà un motor comercial de combustible sòlid i la coordinadora de l'equip Cosmic Research i estudiant del màster universitari en Enginyeria Industrial a l'ESEIAAT, Alba Badia, explica que volen intentar a arribar els 9 km d'altura.

"Aquesta missió és una fita més en la nostra trajectòria. Després de completar amb èxit la missió Bondar, amb què vam aconseguir batre el rècord universitari d'altitud a Espanya arribant als 7,8 km i llançar el coet més potent mai llançat a Catalunya, ara tocava imposar-nos un repte que ens ajudés a arribar algun dia als 100 km."

El seu objectiu és convertir-se en el primer equip d'estudiants universitaris que envia un coet a la frontera amb l'espai, fixada en 100 km. Aquest límit es coneix com la "línia de Kármán" i és àmpliament reconegut com la separació entre l'atmosfera terrestre i l'espai exterior.

Equip d'estudiant preparant el coet amb què competiran
Amb el LUCID volen intentar a arribar els 9 km d'altura (UPC)

L'aplicació electrònica del coet, que també han desenvolupat els estudiants, permetrà enviar en temps real les dades dels múltiples sensors a bord (posició, velocitat i acceleració) a l'estació de terra, també dissenyada per l'equip. Aquest component és fonamental perquè permet a l'equip localitzar el coet un cop aterrat mitjançant dos paracaigudes.

L'associació Cosmic Research va néixer a la Universitat Politènica de Catalunya (UPC), a Terrassa, el 2016 i, des de llavors, ha enlairat més de 35 coets i 100 minisatèl·lits en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

Cosmic Research ha enlairat més de 35 coets i 100 minisatèl·lits
Cosmic Research ha enlairat més de 35 coets i 100 minisatèl·lits (Generalitat)

Què és la Spaceport America Cup?

La Spaceport America Cup és el congrés i la competició anual de coets universitaris més important del món, en què participen més de 1.700 estudiants i professors. L'any passat hi van competir 158 equips, dels quals la meitat eren nord-americans.

En la competició hi ha les categories de 3 km i 9 km d'altura, en ambdues amb participació de coets amb motor de combustible sòlid comercial, motor sòlid desenvolupat per estudiants o motor híbrid/líquid desenvolupat per estudiants.

La competició se celebra cada any a la Spaceport America, la primera base de llançament de coets comercials del món, a Nou Mèxic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut