Begoña Gómez, pla mig, a la tribuna del Congrés dels Diputats, en una imatge del 15 de novembre del 2023.
Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu, va ser denunciada per Manos Limpias

La Guàrdia Civil no veu indicis de delicte en l'activitat de Begoña Gómez

El jutge que va obrir les diligències arran de la denúncia de Manos Limpias ja té l'informe que va encarregar a l'UCO, segons El País

RedaccióActualitzat

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil no ha trobat indicis que Begoña Gómez, parella de Pedro Sánchez, cometés el delicte de tràfic d'influències de què l'acusava l'organització d'extrema dreta Manos Limpias.

Així ho diu l'informe que ha entregat al jutge que investiga la denúncia, el titular del jutjat número 41 de Madrid. Segons publica El País, el document conclou que Gómez no va influir en el rescat d'Air Europa durant la pandèmia, ni tampoc en els contractes de Red.es --que aleshores depenia del Ministeri d'Economia-- a l'empresa Innova Next.

Aquest segon cas es refereix als dos concursos públics que va guanyar Innova Next, propietat d'un empresari que, abans de rebre aquestes adjudicacions --per valor de deu milions d'euros--, va participar en la càtedra de la Universitat Complutense que dirigia Begoña Gómez. Quan Innova Next es va presentar en aquests concursos, va adjuntar més de 30 cartes de recomanació, i una d'aquestes cartes la va firmar Gómez.

Segons el diari, l'UCO assenyala que no hi ha dades que permetin acreditar la influència de la dona del president en aquestes operacions. L'únic element que permetria vincular Begoña Gómez amb Globalia, propietària d'Air Europa, és el fet que coincidís amb un dels seus directius, Javier Hidalgo, en dos esdeveniments el 2020 on participava una altra filial de Globalia, Wakalua.

Pel que fa a Red.es i els contractes adjudicats a Innova Next, l'informe sí que recull que una de les més de 30 cartes de recomanació que l'empresa va presentar la signava Begoña Gómez. Ara bé, també destaca que l'empresa ha rebut 28 contractes per part de diverses administracions públiques en els últims anys, també de l'Ajuntament de Madrid, per un valor de prop de quatre milions d'euros.

En tot cas, segons El País, l'informe conclou que no s'han trobat vincles entre les persones que van signar les qualificacions i Begoña Gómez, ni diferències entre el sistema de valoració de les ofertes que va guanyar Innova i la resta d'expedients.

El jutge va obrir diligències ara fa un mes a partir de la denúncia de Manos Limpias, que es basava, segons va admetre la mateixa entitat, en notícies que no sap si són certes

La Fiscalia va demanar que s'arxivés la causa, en considerar que en la denúncia per presumpta corrupció en el sector privat i tràfic d'influències "no hi ha indicis de delicte".

L'admissió a tràmit de la denúncia va portar Pedro Sánchez a anunciar cinc dies de reflexió per rumiar si dimitia, cosa que finalment no va fer. I la referència a aquest cas ha estat el desencadenant de la crisi diplomàtica entre Espanya i l'Argentina, després que el president argentí, Javier Milei, titllés de corrupta la parella de Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut