El govern espanyol ha accedit a millorar el pla per als becaris (iStock)

Cotitzacions dels exbecaris: s'abarateixen els tràmits per millorar-ne la jubilació

El càlcul serà més beneficiós per als antics becaris, perquè es farà a partir de la base de cotització de quan van fer la beca, i no l'actual

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha accedit a millorar el pla perquè els becaris que no van cotitzar durant les pràctiques tinguin una millor jubilació.

Les pressions dels sindicats i la comunitat científica --el grup més afectat, per les beques d'investigació sense cotitzar-- han aconseguit que aquest tràmit surti més barat als que ho sol·licitin, i també s'amplia el temps per entregar la documentació: fins al 31 de desembre del 2027.

La mesura l'ha acceptada el Ministeri de la Seguretat Social, però encara s'està negociant amb els agents socials, que demanen més millores.


Una rebaixa substancial

Segons el nou text, el govern espanyol permetrà a tots els que van tenir una beca recuperar fins a cinc anys de cotització i que aquest període els computi per a la jubilació.

Es calcularà a partir de la base de cotització de quan van fer la beca, i no l'actual, com preveia el text que ja va aprovar el govern espanyol i que ara rectificarà.

La diferència és important: va dels gairebé 300 euros per mes als 40 euros mensuals, si la beca va ser als anys 80, o els 140 euros si va ser als 2000. Però pels sindicats encara hi ha millores per incloure, com ara ampliar els anys a recuperar.

Cristina Estévez, negociadora de la UGT, ha recordat que hi ha alguns casos de fins a 10 o 14 anys treballats en aquestes condicions, i demana que no es limiti.

També a la sortida de la reunió, Carlos Bravo, de CCOO, ha explicat que han reclamat millores en els requisits, així com en els mètodes per acreditar els períodes treballats.

Els científics i els investigadors són els grups més afectats per aquesta problemàtica, perquè molts han estat desenvolupant beques d'investigació durant anys sense cotitzar ni aparèixer al quadre del sistema de cotitzacions de la Seguretat Social.

ARXIVAT A:
UniversitatEmpresa
Anar al contingut