Concentració a Tel-Aviv per reclamar el retorn dels ostatges israelians (Reuters/Tyrone Siu)

Reunió d'alt nivell a París per intentar acordar una treva de dos mesos a Gaza

Israel diu que la reunió ha estat "constructiva" i anuncia que aquesta setmana continuaran negociant l'alliberament dels ostatges

RedaccióActualitzat

Els caps dels serveis secrets dels Estats Units, Egipte, Qatar i Israel s'han reunit aquest diumenge a París a porta tancada. Segons fonts del govern presidit per Joe Biden citades pel diari The New York Times, estarien a prop de tancar un intercanvi de presoners per etapes i el compromís d'un alto el foc de fins a dos mesos.

En acabar la reunió, diumenge al vespre, el gabinet del primer ministre israelià ha dit que la trobada ha estat "constructiva" però que encara hi ha entrebancs i diferències entre les parts que s'han de solucionar. A continuació han anunciat que continuaran negociant l'alliberament dels ostatges aquesta setmana.

Segons The New York Times, s'ha parlat d'una possible aturada dels bombardejos d'Israel a la Franja de Gaza durant diverses setmanes i de l'alliberament de presos palestins a canvi que Hamas deixi en llibertat els israelians capturats el 7 d'octubre, fa gairebé 4 mesos, que encara són més d'un centenar.

Sobre la taula, un esborrany que fusiona les propostes que tant Israel com Hamas han fet arribar en els últims deu dies. L'acord, confien, podria tancar-se d'aquí a dues setmanes, però admeten que encara cal resoldre desacords importants.

Gazians amb sacs de farina descarregats d'un camió d'ajuda humanitària a Ciutat de Gaza (Reuters/Hossam Azam)

Per preparar aquesta reunió, divendres, Biden va parlar per telèfon, per separat, amb els líders d'Egipte i Qatar, que fan d'intermediaris de Hamas. "Els dos líders han afirmat que l'acord sobre els ostatges és central per a l'establiment d'una pausa humanitària prolongada", va declarar la Casa Blanca en un comunicat posterior.

Dilluns d'aquesta setmana, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja va fer una primera proposta de treva de dos mesos.

Fins ara, tant Israel com Hamas han rebutjat diverses propostes impulsades pels països mediadors. De fet, Netanyahu no vol parlar del final de la guerra, només d'una aturada temporal de les hostilitats.

Tot plegat, mentre la pressió contra el govern israelià va en augment, amb les famílies dels ostatges que intensifiquen les protestes perquè consideren que no està fent prou per alliberar-los.

Manifestació a Roma per la pau a Israel i Palestina, aquest dissabte (Reuters/Claudia Greco)

Els països occidentals, els palestins i els familiars dels ostatges coincideixen en la urgència d'aturar la guerra a Gaza.

La reunió d'aquest diumenge arriba hores després que el secretari general de l'ONU, António Guterres, hagi fet una crida a garantir la continuïtat de les operacions de la UNRWA, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient, essencial per a la subsistència de 2 milions de gazians.

Tot plegat, la mateixa setmana que la Cort Internacional de Justícia ha alertat que hi ha un "risc plausible" de genocidi a la Franja i ha demanat a Israel "totes les mesures necessàries" per evitar-ho.

7 dies de treva i 107 de bombes

Si al final hi ha un acord per un alto el foc de dos mesos, serà l'aturada més llarga dels bombardejos sobre la Franja de Gaza des del 7 d'octubre, i la segona des d'aquella data en què Hamas va atacar Israel. En aquest temps, gairebé quatre mesos, els gazians només han viscut set dies sense que els caiguin bombes al damunt, que ja han causat la mort de més de 26.000 persones, la majoria de les quals infants i dones.

Aquell primer acord, que es va materialitzar l'última setmana de novembre, també va permetre alliberar uns 110 israelians i uns 240 presos palestins, i trencar el bloqueig imposat per Israel a la Franja amb l'entrada de camions carregats amb aliments, material mèdic, aigua i combustible.

 
ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGuerra a GazaHamas
Anar al contingut