Catalunya al dia

Fal·lera per aconseguir una ampolla del primer whisky 100% català, fet a Llançà

L'elabora una petita empresa familiar, Licors Quevall, que ha fet una primera tirada de 367 ampolles numerades que ja estan pràcticament esgotades

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat

La història del primer whisky fet íntegrament a Catalunya arrenca a finals del 2019, quan Isaac Castelló i Pilar Martínez van decidir fer un canvi de vida radical. Ell treballava en un banc i ella feia d'auxiliar veterinària, unes feines que van deixar enrere per muntar una petita empresa licorera. Van començar fent ratafies, licors d'herbes, ginebra i rom, però l'Isaac feia temps que tenia entre cella i cella elaborar el primer whisky 100% català.


Presentat aquest dissabte

Tret del nom, en el Catalonia Single Malt Whisky tot és català: l'ordi el compren a Castelló d'Empúries, Almacelles i al Pallars Jussà i el tap simula una barretina catalana feta amb cera dels Abellaires de l'Empordà. El whisky és artesanal, fet "amb doble destil·lació en alambins de coure i no filtrat en fred".

Interior de Licors Quevall a Llançà (3Cat/Laia Claret)

Aquest cap de setmana se'n va fer la presentació oficial i en només un dia ja van vendre més de 100 ampolles. El propietari de Licors Quevall, Isaac Castelló, explica que "com que les ampolles són numerades, molta gent volia un número en concret":

"Uns, per exemple, es van quedar la 110 per l'1 d'Octubre --1 del 10-- i uns altres es barallaven per la numero 69, que al final es va quedar un veí d'aquí de Llançà"

La primera tirada del Catalonia Single Malt Whisky és de 367 ampolles i pràcticament ja no els en queda cap. A banda de les que van vendre dissabte, una part les guardaran per fer-les envellir i en volen donar gairebé la meitat a les botigues que des del primer moment van confiar en la seva feina. Cada ampolla costa 200 euros.

Isaac Castelló, Pilar Martínez i Ricard Llorente formen l'empresa Licors Quevall (3Cat/Laia Claret)

Isaac Castelló assegura que els experts que van tastar el seu whisky dissabte li van posar molt bona nota. Un cop ha aconseguit el seu primer objectiu, ara diu que "li faria il·lusió que algun dia es parlés del whisky irlandès, de l'escocès... i del whisky català".

 

ARXIVAT A:
AlimentacióEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut