Els turistes atacats visitaven la ciutat afganesa de Bamian (EFE)

Estat Islàmic reivindica l'atemptat a l'Afganistan en què van morir tres turistes catalans

En l'atac també hi van morir tres afganesos i una turista basca va resultar ferida greu

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic ha reivindicat l'atac a l'Afganistan en què van morir tres turistes catalans aquest divendres, a Bamian, al centre del país, mentre visitaven un mercat a l'aire lliure. L'autoria de l'atemptat ha estat reivindicada per la branca a l'Afganistan d'Estat Islàmic, a través d'un canal de Telegram del grup. Estat Islàmic és un dels enemics del règim talibà que governa l'Afganistan.

"Els combatents van atacar turistes cristians i els seus companys xiïtes (branca de l'islam menyspreada per l'EI) amb metralladores, matant i ferint set cristians i uns cinc xiïtes hazares", segons recull l'agència Amaq, afí als jihadistes. 

Els tres catalans morts a l'atac de divendres són veïns de Terrassa, Girona i Barcelona. En aquestes ciutats s'hi ha organitzat un minut de silenci per recordar-los. A Terrassa, on una de les víctimes tenia una farmàcia, han decretat aquest diumenge dia de dol oficial. La seva mare, també farmacèutica, és una altra de les víctimes. Hi ha altres actes previstos a Barcelona i a Girona, d'on era l'empresari que també ha estat assassinat.

La repatriació dels cossos està pendent de les gestions que està fent la delegació diplomàtica del govern espanyol que s'ha desplaçat a l'Afganistan, on no hi ha representació estable per raons de seguretat. Els tràmits són difícils en un país sota el control del règim talibà.

En l'atac també hi van morir tres ciutadans afganesos i diverses persones van resultar ferides. Un dels ferits és una dona de Bilbao de 82 anys que està hospitalitzada a Kabul i que evoluciona bé de les ferides, segons ha explicat el Ministeri d'Afers Exteriors.

Entre el grup de turistes atacat hi havia, a més, dos ciutadans espanyols que en van sortir il·lesos i que ja han abandonat el país, segons han informat des del Ministeri d'Exteriors. Els diplomàtics també els han donat assistència.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació per delicte de terrorisme per l'assassinat dels tres catalans, que van ser tirotejats. El govern afganès ha informat que ha detingut set sospitosos i ha condemnat l'atac.

El grup, d'una quinzena de turistes, visitava Bamian, capital de la província del mateix nom, coneguda per les restes d'unes estàtues gegants de Buda que van ser destruïdes el 2001 pels talibans.

5.000 turistes han viatjat l'últim any a l'Afganistan, malgrat les dificultats. El règim dels talibans intenta aconseguir ingressos per aquesta via.

 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeAfganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut