Escàndol al Regne Unit per la sang infectada que van rebre milers de pacients durant anys

Una investigació conclou que tres mil morts de VIH i hepatitis C des dels anys setanta eren "evitables", uns fets pels quals Sunak ha demanat perdó

Redacció/AgènciesActualitzat

Escàndol sanitari al Regne Unit. Un informe publicat aquest dilluns ha desvelat que més de 30.000 pacients de la sanitat pública van rebre sang infectada amb hepatitis o VIH durant els anys setanta i vuitanta, provocant unes tres mil morts. La investigació conclou que no va ser un accident i culpa els governs i els metges per la seva inacció.

Durant uns vint anys, milers de persones que necessitaven transfusions de sang i medicaments per a malalties com l'hemofília van ser exposades al VIH, l'hepatitis B i C, i altres patologies virals cròniques sense saber-ho.

En concret, unes 1.250 persones van contraure el VIH, inclosos 380 infants, de les quals tres quartes parts van acabar morint. A banda, uns 26.800 pacients es van contagiar amb hepatitis C.

"Aquest desastre no va ser un accident", ha assegurat l'exjutge Brian Langstaff, president de la investigació pública, que ha durat sis anys i s'ha presentat aquest dilluns dividida en set volums. Segons Langstaff, la veritat sobre aquesta tragèdia s'havia "amagat durant dècades" i "s'hauria pogut evitar en gran part".

"Les infeccions van passar perquè els que tenien l'autoritat --metges, serveis de donació de sang i governs successius-- no van posar la seguretat dels pacients en primer lloc."


L'origen de l'escàndol 

Als anys setanta, es va introduir un nou tractament contra l'hemofília al sistema de salut pública del Regne Unit (NHS) que requeria grans quantitats de reserves de sang. Per això, el país va començar a importar-ne dels Estats Units, on es retribuïa els donants, molts dels quals formaven part de grups de risc.

L'estudi assenyala el "fracàs" del govern el 1973 a donar llicències a aquestes importacions, que eren "menys segures que els tractaments nacionals". I, un cop detectats els primers riscos, Langstaff ha denunciat que les autoritats van ser "inexplicablement lentes" a donar-hi resposta.

Per exemple, tot i que a inicis dels 1980 van augmentar ràpidament els infectats de VIH, no es va canviar a alternatives més segures i a suspendre la importació de sang fins al 1983. També va seguir acceptant sang de donants que es trobaven presos, amb risc més alt d'hepatitis, fins al 1984.

L'exjutge que ha liderat la investigació també ha explicat que les víctimes van ser traïdes per segona vegada en ser utilitzades per a assajos mèdics a posteriori, sense el seu coneixement ni consentiment.

Diversos familiars de víctimes, concentrats a Westminster, han celebrat que després de tants anys es reconegui públicament l'escàndol
Diversos familiars de víctimes, concentrats a Westminster, han celebrat que després de tants anys es reconegui públicament l'escàndol (Reuters)

El govern britànic va reconèixer el 2015 que aquests fets "no haurien d'haver passat mai" i fa dos anys va acordar pagar 100.000 lliures —116.533 euros— als afectats. Ara, arran de la publicació d'un informe definitiu sobre la qüestió, les associacions de víctimes i familiars exigeixen que l'executiu britànic demani disculpes i estableixi noves reparacions.

És un "dia memorable", ha celebrat Andrew Evans, cofundador de l'associació de víctimes Tainted Blood, hemofílic i infectat de VIH i hepatitis C quan tenia cinc anys. "De vegades hem tingut la sensació d'estar cridant al buit durant els últims quaranta anys", ha afegit.

Polítics de tots els partits demanen perdó

Després de la presentació pública de l'informe, les reaccions dels principals líders polítics no han trigat. El primer ministre, Rishi Sunak, ha pronunciat davant del Parlament que és "un dia de la vergonya" pel Regne Unit. 

Sunak ha demanat disculpes "inequívoques i de tot cor per aquesta terrible injustícia" i, en un breu escrit a X, ha afegit que el perdó és en nom de tot l'Estat i els governs britànics des dels anys setanta: 


Des dels laboristes fins al Partit Nacional Escocès (SNP), passant per l'ex primera ministra Theresa May, polítics de totes les formacions han coincidit a condemnar la mala praxi dels governs i del sistema sanitari.

En paral·lel, el president de la Cambra dels Comuns ha confirmat que demà es donaran detalls sobre les compensacions del govern a les víctimes

ARXIVAT A:
SalutRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut